Velen noemen het een wet tegen dikke toeristen op ezels, maar feitelijk geldt hij voor veel volwassenen. Griekse ezels mogen vanaf 2020 nooit meer dan 100 kilo op hun rug meedragen, of maximaal 20 procent van het gewicht van de ezel. En dankzij dat percentage zal het voor volwassenen lastig worden om op de dieren te rijden, want veel toeristenezels worden niet zo zwaar.

ezels
Het ezelpad tussen Fira en de haven van Skala op Santorini | Foto: Norbert Nagel/Wikipedia

De Griekse wet die het leven van ezels in de toeristenindustrie letterlijk lichter moet maken is vooral uitgelegd als een wet tegen dikke toeristen, mensen van boven de 100 kilo. Die mogen niet meer op de rug van ezeltjes zitten, omdat de dieren door het abnormaal hoge gewicht afwijkingen krijgen aan hun wervelkolom en gewrichten en verwondingen op hun rug vergelijkbaar met doorligplekken.

Het waren dan ook beelden van het Griekse toeristeneiland Santorini, ook Thera genoemd, met ezels die doorbuigen onder het gewicht van zware toeristen, die er na protesten van dierenvrienden toe geleid hebben dat Griekenland nieuwe regels voor het welzijn van ezels heeft ingesteld. Naast de gewichtsbeperking als lastdier moeten eigenaren hun dieren aantoonbaar goed verzorgen, mogen ze geen zwangere of zieke dieren laten werken of ezels met slecht verzorgde hoeven. Er moet tevens altijd voldoende voedsel en drinkwater beschikbaar zijn.

Niet veel toeristenezels wegen 500 kilo | Foto: publiek domein

100 is bovengrens
Sommige ezelsoorten kunnen 500 kilo worden, maar volgens Wikipedia wegen de verschillende soorten als volwassen dier maximaal 80 tot 480 kilo, bij een schofthoogte van 79 tot 160 cm. Er zullen dus niet veel toeristenezels zijn die 500 kilo wegen, en dan treedt het percentage van maximaal 20 procent lichaamsgewicht in werking. Hierdoor mag een ezel van 400 kilo niet meer dan 80 kilo dragen en bij 300 kilo mag het dier nog maar 60 kilo meezeulen. De 100 kilo aan ‘dikke toerist’ is slechts een bovengrens; het percentage is belangrijker.

Het is mogelijk dat iedere toerist voortaan op de weegschaal moet, maar de kans bestaat ook dat door de nieuwe wet ezels als transportmiddel uit de Griekse toeristensector gaan verdwijnen: er is handhaving te verwachten en de wereld kijkt mee. Of ezels als pak- en lastdier helemaal tot het verleden gaan behoren is de vraag, zolang er voor sommige Grieken geen betaalbaar alternatief is en op het platteland vermoedelijk minder of niet gehandhaafd wordt.

ezels
Of ezels als pak- en lastdier tot het verleden gaan behoren is de vraag | Foto: publiek domein

Te licht?
Er is ook nog zorg wat er met ‘te licht bevonden’ toeristenezels gebeurt, die niet langer inzetbaar zijn door een (te) laag eigengewicht, waardoor ze niet meer rendabel zijn. Wereldwijd worden ezels massaal verkocht aan Chinezen die uit de huid een traditioneel, zogenaamd medicinaal product koken. Het lot van te lichte ezels dient derhalve goed in de gaten gehouden te worden, want ze hebben recht op rust na een leven van hard werken.

Ezels massaal afgeslacht voor Chinees ‘medicijn’

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel