Verscholen langs de hoofdweg op het Spaanse eiland Menorca, is een opvang gevestigd waar ezels liefdevol worden opgelapt en verzorgd. Als je de mooie, vrolijke ezels bij Menorca Donkey Rescue ziet, kun je je bijna niet voorstellen dat ze een akelig verleden hebben. Gelukkig maken aandacht, gezelschap en lekker eten veel goed.

ezelopvang
Verwaarloosde ezels krijgen een nieuw leven bij Menorca Donkey Rescue | © Angelique Lagarde/Animals Today

Twee jaar geleden richtte de Britse Sunni Kumari het Menorca Donkey Rescue (MDR) op, net buiten Alaior. Voor haar opvang mocht ze een stuk verlaten grond gebruiken om ezels op te huisvesten. Sinds ruim een jaar is de opvang open voor publiek. In de opvang zijn een aantal flinke, donkerbruine ezels te vinden, een specifiek Menorcaans ras, en kruisingen.

ezelopvang

ezelopvang

Grote ezelfamilie
Op verschillende weides, omzoomd door de typerende Menorcaanse stenen muurtjes, lopen inmiddels 22 ezels. De dieren hebben hier veel schaduw van onder andere olijf- en pijnbomen. Een paar maanden geleden waren er maar liefst 30 ezels in de opvang; de laatste tijd zijn 8 dieren geadopteerd en wonen bij dierenvrienden met voldoende ruimte voor deze mooie viervoeters. Elke maand wordt door medewerkers van de opvang gecheckt of het goed met de herplaatste ezels gaat.

ezelopvang

ezelopvang

Waarom is de opvang nodig?
Menorcanen zijn dol op paarden. De edele dieren staan in hoog aanzien en worden gewoonlijk goed verzorgd. De manier waarop men met ezels omgaat steekt hier helaas schril bij af. Veel ezels worden verwaarloosd en aan hun lot over gelaten. Men steekt zo min mogelijk tijd in de verzorging en ze mogen geen geld kosten. Daarom verkeren veel ezels in slechte conditie. Veel ezels zijn mager en moeten goed aansterken als ze bij MDR komen. Ook hebben ze medische verzorging nodig, sommige zelfs langdurig, omdat ze zo lang verwaarloosd zijn. De vijfjarige Julio bijvoorbeeld stond 7 maanden weg te kwijnen in een stal en liep een nare infectie aan zijn benen op, die door zijn eigenaar niet werd behandeld. Hij staat inmiddels al een tijd bij Menorca Donkey Rescue en nog steeds worden zijn benen dagelijks verzorgd. Daarom draagt hij windsels om alle vier zijn benen.

Sunni vertelt:

“Als ik ze niet red zouden veel ezels overlijden of in het slachthuis van Palma de Mallorca terechtkomen. Ik word geregeld gebeld omdat eigenaren hun ezels niet meer kunnen voeren. Ze laten ze ook niet castreren, waardoor er te veel ezels zijn waar men niet voor kan zorgen.”

ezelopvang

 

ezelopvang

Bij aankomst in de opvang worden de hengsten gecastreerd en alle ezels krijgen een chip. Daarna begint het zware werk. Sunni:

“Ik doe er alles aan om hun vertrouwen te winnen en ze te leren kennen. Daarom breng ik heel veel tijd met ze door.”

Naast Sunni zijn er 5 vrijwilligers werkzaam in de opvang, waaronder Paul,die al 28 jaar op Menorca woont.

ezelopvang
Paul controleert ezel Rudi, waarbij onlangs een kies getrokken is

ezelopvang

Rondstruinende katten
De ezelverzorgers zorgen ook voor de katten die in de buurt van de opvang leven. Net als met ezels het geval is, verzorgen sommige mensen hun katten amper. Men laat ze rondlopen om hun eigen eten te vangen, zonder de dieren te castreren of steriliseren. Ze zijn graatmager en schuw. Sunni geeft ook deze dieren te eten en werkt samen met de lokale dierenbescherming om ze te laten neutraliseren.

ezelopvang

Ezels bezoeken
Wil je Menorca Donkey Rescue eens bezoeken? De opvang is gevestigd aan de doorgaande weg van Mahon naar Ciutadella (Me1), bij Alaior, tussen afslag 12/13. De opvang is geheel afhankelijk van giften. Eten voor de ezels is altijd welkom, zoals appels, penen, groenten en brood. Ze smullen ervan. Tijdens je bezoek kun je de ezels wortels voeren en borstelen. Ondanks hun verleden zijn ze heel nieuwsgierig en vinden de aandacht erg gezellig.

©Animals Today Angelique Lagarde