Een opmerkelijke vondst van de onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Hoe onaantrekkelijker hun vrouwtje is, des te harder werken de mezenmannen. Bij de vrouwenmezen is het namelijk precies andersom.

Mezen - Jonge koolmees
Jonge koolmees | Foto: Wikimedia Commons

Dieren zoeken hun partner uit op hun uiterlijk, dat is bekend. De reden, een mooiere partner heeft betere genen, en derhalve een grotere kans op een sterk nageslacht. Daarom is het dan ook verrassend, dat mezenmannetjes harder gaan werken als hun vrouwtje tijdelijk onaantrekkelijker gemaakt wordt.

NIOO-ecoloog Kate Lessels:

“Bij deze studie hebben we gekeken, wat het effect is van een meer of minder aantrekkelijke partner, en het resultaat verraste ons erg.”

Nadat we de pimpelmeesvrouwtjes, onaantrekkelijker gemaakt hadden met een soort zonnecrème  gingen de mannetjes harder werken en haalden ze gemiddeld 25 rupsen in plaats van 20 rupsen per uur. Het effect was dat hun jongen groter werden.

Mezen zien elkaar anders dan wij ze zien, aangezien de groep van vogels waar mezen onder vallen heel goed uv-licht kunnen waarnemen, in tegenstelling tot de mens en de meeste andere dieren. Het vermogen om uv-licht waar te nemen is essentieel voor het vrouwtje om een mannetje te selecteren. Het zwarte brede bandje/streepje is hierbij het belangrijkste deel om indruk te maken en een zo groot mogelijke kans te maken voor een mannetje om door een vrouwtje te worden uitgekozen. Uv-gevoeligheid wordt gebruikt om soortgenoten makkelijk waar te nemen maar toch niet op te vallen voor roofdieren aangezien deze geen uv-licht waar kunnen nemen. Door tijdelijk deze veren in te smeren met een crème die het UV licht filtert, wordt het vrouwtje dus onaantrekkelijker.

Deze proef is uitgevoerd bij wilde mezen op de Veluwe. In Nederland komen ongeveer 600.000 pimpelmezen en 1.1 miljoen koolmezen voor. En beide soorten leven vooral in bosrijke gebieden.

Bron: tijdschrift Biology Letters ©PiepVandaag.nl