Vanaf 1 januari 2016 zal er in de Amerikaanse staat Tennessee een openbare online database komen, waarin veroordeelde dierenmishandelaars met foto, naam en toenaam zullen worden gepubliceerd.

online database
Foto: Kerri Lee Smith | Foter.com | CC BY-NC-SA

Afgelopen mei werd een wetsvoorstel aangenomen waarin is bepaald dat de gegevens van veroordeelde dierenmishandelaars van de staat online gepubliceerd mogen worden. Deze online database is onderdeel van het Tennessee Animal Abuser Registration Act. Vanaf de eerste veroordeling zullen de gegevens van de dader worden gepubliceerd en publiekelijk online blijven voor een periode van twee jaar. Na die twee jaar, wanneer er geen sprake meer is geweest van een nieuwe veroordeling zullen de gegevens offline worden gehaald. Bij een volgende veroordeling zullen gegevens vijf jaar online blijven.

De wet is bedoeld ter preventie van dierenmishandeling,  -verwaarlozing en ander leed zoals het organiseren van gevechten, wat dieren wordt aangedaan en ter voorkoming van recidive.

De database wordt makkelijk te raadplegen zodat burgers kunnen zien of ze iemand in de buurt hebben wonen met een veroordeling aan de broek. Maar vooral ook voor asielen, dierenartsen en andere professionals om snel een achtergrondcheck te kunnen doen wanneer een situatie daar om vraagt. Bijvoorbeeld bij een potentiële adoptie van een asieldier.

Tennessee is de eerste staat die dergelijke gegevens publiekelijk maakt en de hoop is dat het voorbeeld uiteindelijk in de gehele Verenigde Staten gevolgd gaat worden. Wellicht dat het ook ogen opent voor andere landen.

Bron ©PiepVandaag.nl