Zondagochtend werd in de Zuidelijke Oceaan de Bob Barker geraakt door harpoenschip Yushin Maru 2, toen het pal voor de boeg van het Sea Shepherd-schip langs voer. Zowel de Steve Irwin als de Bob Barker waren het doelwit van levensgevaarlijke manoeuvres van de bemanning van harpoenschepen Yushin Maru 1 tot en met 3. Deze handelingen zijn in strijd met de zeereglementen.

walvisvaarders
Bijna-botsing met de Steve Irwin, links vaart de Bob Barker | © Sea Shepherd

Achtervolging

De Japanners zetten de aanval in door de vaarroute te blokkeren van de Sea Shepherd-schepen, die sinds anderhalve week het fabrieksschip Nisshin Maru achtervolgen. Door zo dicht achter het fabrieksschip te blijven voorkomt Sea Shepherd de jacht op walvissen, want de illegaal geharpoeneerde zeezoogdieren moeten via de scheepshelling aan de achterkant van het fabrieksschip omhoog worden gehesen. Dit irriteert de Japanse walvisvaarders mateloos, wat ze nu blijkbaar gedreven heeft tot een poging tot sabotage.

Krachtmeting

Tijdens deze levensgevaarlijke manoeuvres haalden de harpoenschepen de Bob Barker en Steve Irwin via de achtersteven in, en voeren voor de boeg langs, op slechts drie tot vijf meter afstand. Het lukte het de kapiteins van beide Sea Shepherd-schepen, Peter Hammarstedt (Bob Barker) en Siddarth Chakravarty (Steve Irwin), om telkens iets opzij te sturen om een aanvaring te voorkomen. Bij een van de incidenten echter, kwam het harpoenschip de Yushin Maru 2 zo dichtbij, dat het met de achtersteven tegen de boeg van de Bob Barker aanvoer. De Bob Barker (waarop onder meer PiepVandaag-columnist Erwin Vermeulen bemanningslid is) liep hierbij schade op.

walvisvaarders
Een van de harpoenschepen Yushin Maru probeert te voorkomen dat de Bob Barker fabrieksschip Nisshin Maru achtervolgt | © Sea Shepherd

Stalen kabels

Daarna bleven de harpoenschepen voor de schepen van de natuurbeschermers heen en weer varen, terwijl ze zelfs stalen kabels onder de boegen doortrokken, in een poging de scheepsschroeven te beschadigen. Toen Sea Shepherd-bemanningsleden in kleine bootjes de kabels probeerden los te snijden om een scheepsramp te voorkomen, gooiden de walvisvaarders voorwerpen naar de bemanning in de kleine boot van de Steve Irwin en werd de bemanning van de Bob Barker in hun kleine bootje met een waterkanon bestookt.

Gewoonlijk is januari de beste maand in het walvisvaartseizoen. Maar door de hardnekkige aanwezigheid van Sea Shepherd, begin en eind januari, is de doelstelling van de walvisvaarders ernstig gedwarsboomd.

RAW FOOTAGE – Japanese Whaling Fleets Attacks

Bron: Sea Shepherd ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde