Een recordaantal zeekoeien is in 2013 overleden, namelijk 829 stuks. Onderzoekers zijn bezig de verschillende oorzaken hiervan te achterhalen. Zeekoeien zijn beschermd omdat zij met uitsterven bedreigd wordt.

Recordaantal dode zeekoeien in 2013
Zeekoe met kalf | Foto: Wikimedia Commons

Zeekoeien leven onder moeilijke omstandigheden omdat ze vlak onder het wateroppervlakte zwemmen en regelmatig boven moeten komen om adem te halen. Ze worden hierdoor vaker aangevaren. Een andere doodsoorzaak is dat deze dieren erg slecht tegen kou kunnen. In 2010 zijn 766 zeekoeien overleden. Hiervan was de hoofddoodsoorzaak kou. Er was toen een erg strenge winter.

In 2013 is er een nieuwe doodsoorzaak bij gekomen, namelijk giftige rode algen. Volgens National Geographic zorgden deze voor de dood van 276 zeekoeien. Deze algen worden ook wel de ‘rode vloed’ genoemd. Wanneer deze algen in bloei staan zijn ze erg geconcentreerd en worden ze gevaarlijk. Giftige stoffen in de algen zorgen ervoor dat de zeekoeien verlamd raken. Ze kunnen dan niet ademen en stikken.

In Florida leven ongeveer 6.500 zeekoeien. Hiervan sterven er zo’n 300 tot 450 per jaar een natuurlijke dood. Er zijn meer dan 100 zeekoeien waarvan onderzoekers er maar niet achter kunnen komen waaraan ze zijn overleden. Onderzoekers denken dat het een giftig iets is dat zich bevindt in de zee. Het is niet duidelijk hoe dit in de buurt van de zeekoeien is gekomen.

©PiepVandaag.nl Jaimy Visser