In de indrukwekkende documentaire Blackfish wordt het verhaal verteld van orka Tilikum. Het dier kreeg wereldwijde bekendheid nadat hij in de zomer van 2010, Dawn Brancheau, een ervaren orkatrainster van SeaWorld had gedood. 

Blackfish

Regisseuse Gabriela Cowperthwaite deed onderzoek naar dit voorval, niet alleen als documentairemaakster maar ook als moeder die net met haar kinderen naar SeaWorld was geweest.

Er klopte namelijk iets niet.

Ze herinnerde zich de mediafragmenten met verhalen over dat Dawn Brancheau nooit een paardenstaart had mogen dragen tijdens haar werk of dat ze wel uitgegleden en gevallen moest zijn en dat dit heeft geleid tot de aanval van Tilikum.

Hoe dan ook, het gebeurde is uiterst uitzonderlijk. De dieren die leven in amusementsparken zoals SeaWorld zijn namelijk volkomen gelukkig en de trainers veilig.

Als de dieren zo volkomen gelukkig zijn en het allemaal zo veilig is, hoe kan het dan gebeuren dat een uiterst intelligent dier, een orka zoals Tilikum zijn trainer aanvalt en dood?

Voor haar onderzoek en documentaire dook Cowperthwaite in archiefbeelden en ging in gesprek met deskundigen, ooggetuigen en ex-trainers van SeaWorld. Het resultaat is een zeer indrukwekkend en hartverscheurend document van psychologisch verstoorde zoogdieren die om het geldgewin van de pretparkenindustrie in gevangenschap worden uitgebuit.

Samantha Berg, één van de hoofdpersonen uit de documentaire en ex-orkatrainster bij SeaWorld reist de wereld over om bij vertoningen van de film te vertellen over haar ervaringen.

Officiële trailer Blackfish ENG

Afgelopen maandag was de Nederlandse première in het Ketelhuis te Amsterdam, ook daar was Samantha Berg aanwezig.

Na de filmvertoning volgde een debat onder leiding van Karen Soeters. Bij het panelgesprek waren aanwezig Hester Bartels (DolphinMotion en Orka Coalitie) en Astrid van Ginneken (doet onderzoek naar orka’s voor Center for Whale Research).

Karen Soeters na afloop:

“Blackfish is een zeer emotionele en  indrukwekkende documentaire die iedereen gezien moet hebben. Vanuit het perspectief van ex-trainers van SeaWorld wordt het werkelijke verhaal verteld van zeezoogdieren in gevangenschap. De vergelijking die Samantha Berg maakte: “stel je eens voor dat je 25 jaar in een badkuip woont”, is tekenend voor de manier waarop wij zulke intelligente dieren in gevangenschap houden puur voor menselijk vermaak. Na het zien van deze documentaire gaat niemand meer voor zijn plezier naar SeaWorld of een aanverwant pretpark zoals het dolfinarium in Harderwijk.”

Tilikum tijdens show in SeaWorld
Tilikum tijdens show in SeaWorld | Foto: Wikimedia Commons

Blackfish in de media 

De Telegraaf     

“Blackfish is een aangrijpende en pakkende aanklacht tegen de commerciële exploitatie van orka’s als toeristische attractie”

“Een indrukwekkende documentaire”

 VPRO Gids     

“..de kans is groot dat je na het zien van Blackfish nooit meer een voet in één van hun parken wenst te zetten”

Sp!ts     

“..kijkt weg als een thriller: je zit tot de laatste minuut op het puntje van je stoel”

“Blackfish is een ijzersterke, goed gedocumenteerde aanklacht tegen het trainen van dieren ter menselijk vermaak”

“..er zijn documentaires die je een harde stoot geven, zo recht in je middenrif. In die laatste categorie valt Blackfish…”

“Kijken naar Blackfish is een ontluisterende ervaring, maar als er een dierendocu is om dit jaar voor naar de bioscoop te gaan, dan is het deze wel”

EenVandaag maakte een item over de première van de documentaire in Nederland

©PiepVandaag.nl