Het is een race tegen de tijd, dat is de boodschap van de documentaire The Ivory Game over de illegale ivoorhandel. Deze film, geproduceerd door Leonardo DiCaprio, toont de keiharde strijd om het voortbestaan van het grootste en majestueuze landdier ter wereld, de olifant.

Ivory Game
Foto: © The Ivory Game

Hoewel de naam van de documentaire anders doet vermoeden, is de illegale ivoorhandel alles behalve een spel. Elke 15 minuten wordt er een olifant gedood, 35.000 per jaar! In dit tempo zijn olifanten binnen een paar jaar van de aardbodem verdwenen. De documentaire ‘The Ivory Game’ laat het werk zien van activisten en onderzoekers, die dagelijks hun leven op het spel zetten om de illegale ivoorhandel tot een einde te brengen.

Duistere handel
Documentairemakers Kief Davidson en Richard Ladkani duiken in de duistere wereld van de illegale ivoorhandel. Een handel die even groot is als de handel in wapens en mensen. Geleid door corruptie en hebzucht, is de ivoorhandel niet enkel een Afrikaans probleem. De handel is een complex web van betrokkenen over de hele wereld, van Afrika tot Azië. Samen met Kief Davidson en Richard Ladkani volg je de stroom illegale ivoor vanaf de gruwelijke ontdekking van een afgeslachte olifantenfamilie in Kenia tot de verkoop van de versierde slagtanden in een klein winkeltje in China.

Ivory Game
Foto: © The Ivory Game

Onwetendheid
Kief Davidson, een van de makers van de documentaire spreekt over de grote rol van China, de grootste afzetmarkt:

“Een deel van het probleem is dat er zoveel Chinezen zijn die het niet begrijpen, die het niet weten. Er is een gebrek aan educatie waar ivoor vandaan komt. Natuurlijk weten ze dat ivoor van een olifant komt, maar de mensen die wij hebben gesproken denken dat het van een olifant komt die al dood was, of dat het van een mammoet was.”

Richard Ladkani, mede-documentairemaker, voegt hieraan toe dat er zelfs mensen zijn die denken dat de slagtanden gewoon van de olifant zijn gevallen. Met de documentaire hopen de makers deze onwetendheid aan te pakken, voordat het te laat is. The Ivory Game is nu beschikbaar op Netflix.

Bekijk hier de trailer:

Bronnen: tiff, CNN, The Guardian ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen