Bij inbeslagname in Indonesië zaten de 34 lori’s opgepropt in veel te kleine en vieze kooien. Ook waren ze ernstig mishandeld. Van sommige halfaapjes waren hun tanden eruit getrokken, terwijl anderen ernstige wonden hadden. Alle lori’s waren ernstig gestrest en getraumatiseerd. Hoeveel van de diertjes het zullen overleven, moet blijken in de komende dagen.

lori's
34 lori’s zijn in beslag genomen | Foto: © International Animal Rescue

De dieren zijn gebracht naar International Animal Rescue (IAR), een organisatie die zich wereldwijd inzet voor dieren in nood. Een woordvoerder vertelt over de inbeslaggenomen dieren:

“Al deze lori’s hebben intensieve behandelingen en verzorging nodig na zo erg geleden te hebben. Onze dierenartsen doen alles wat ze kunnen om het leven te redden van zoveel mogelijk van de dieren.”

Populair als huisdier
In de laatste jaren zijn de halfaapjes ontzettend toegenomen in populariteit. Door ‘schattige’ video’s van die diertjes die de hele wereld overgingen, werd de plompe lori opeens erg gewild als huisdier. Zie ook het artikel dat eerder op PiepVandaag te lezen was: De brute waarheid achter de schattige lori-filmpjes. De vraag naar de dieren groeide enorm en zorgde ervoor dat de lori inmiddels een bedreigde diersoort is. De Javaanse plompe lori behoort zelfs tot één van de 25 meest bedreigde primaten wereldwijd.

Lijdensweg
De plompe lori’s worden uit het wild geroofd en verkocht aan handelaren voor hele kleine prijsjes, zo rond de 3 euro. Omdat de lori’s een giftige beet hebben, trekken de handelaren de tanden eruit met een nagelknipper, iets wat zonder verdoving gebeurt en extreem pijnlijk is voor die dieren. De lori worden vervolgens verkocht. Dit gebeurt vaak online, via sociale media zoals facebook. IAR benadrukt dat sociale media steeds vaker worden gebruikt voor de illegale handel, ook voor de handel in lori’s.

“De lori’s worden vervolgens online verkocht, via Facebook en andere sociale netwerken. De inzet van sociale media is een nieuwe methode die steeds vaker wordt gebruikt door dierenhandelaren.”

Hardere aanpak
Dat de lori’s werden onderschept door de politie, toont dat er meer wordt gedaan om de illegale handel in dieren tegen te gaan. De illegale handel in dieren is een wereldwijd probleem wat niet alleen zorgt voor het lijden van miljoenen dieren maar heeft gezorgd dat vele dieren inmiddels met uitsterven worden bedreigd. Karmele Llano Sanchez, programma directeur van IAR indonesia geeft aan dat operaties zoals het redden van deze 34 lori’s goede hoop geven voor de toekomst.

“Het stoppen van deze handel is cruciaal voor het voortbestaan van vele bedreigde diersoorten, zoals de plompe loris. We juichen de inzet toe van de autoriteiten voor deze zeer succesvolle operatie.”

Bronnen: The Telegraph, ITV, BBC ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen