In het noorden van Vietnam is op zondag 8 mei een man aangehouden omdat hij vier bevroren tijgerwelpjes bij zich had. De 26-jarige arrestant was met de dode dieren onderweg naar een koper die omgerekend 315 euro geboden had.

bevroren tijgerwelpjes
De bevroren tijgerwelpjes | Foto: Nam Dinh Police

De man beweerde de bevroren tijgerwelpjes zelf voor omgerekend 79 euro gekocht te hebben van een Laotiaan bij de grensmarkt. Vervolgens zou hij de wilde dieren op Facebook hebben aangeboden, waarna de koper voor het bovengenoemde bedrag akkoord ging. De politie houdt er rekening mee dat de aanbieder van de tijgerwelpjes lid is van een bende die in wilde dieren handelt. De man wordt daarom momenteel vastgehouden voor verhoor.

Geen uitzondering
Vietnam wordt ook wel gezien als het centrum van de illegale handel in wilde dieren. Bovendien groeit de handel in wilde dieren en producten hiervan nog steeds, zowel voor de binnenlandse markt als de export. De dieren worden gebruikt voor kleding, decoratie en medische producten. Verder zijn er schattingen dat er tussen de 3500 en 4000 ton aan wild vlees elk jaar in Vietnam wordt geconsumeerd. In 2011 is er onder de inwoners een onderzoek gehouden, waaruit bleek dat bijna 51 procent van de ondervraagden producten gebruikt van wilde dieren. Hiervan heeft tevens 48,4 procent het vlees van wilde dieren gegeten.

Uitsterven
Het is dan ook niet heel verrassend dat het met veel diersoorten slecht gaat in Vietnam. In 2011 werden meer dan vierhonderd diersoorten met uitsterven bedreigd. De Javaanse neushoorn is in 2010 uitgestorven en de verwachting is dat in 2022 ook de olifanten en tijgers zijn verdwenen. Momenteel heeft Vietnam nog slechts vijf tijgers in het wild leven, terwijl dit er in 2011 nog vijftig waren. Hoogstwaarschijnlijk zijn de gevonden tijgerwelpjes afkomstig van zogenaamde tijgerboerderijen. Tijgerbotten worden vaak gebruikt voor het maken van een wijn waarvan geloofd wordt dat deze een geneeskrachtige werking heeft.

Bronnen: thanhniennews, vnexpress, enca, aziatischetijger.nl ©PiepVandaag.nl Janna van Strien