We hebben ze allemaal wel eens gezien. Het filmpje waarin een plompe Lori met z’n grote ogen de camera inkijkt, terwijl hij een rijstballetje eet. Of het filmpje waarin een Lori zijn pootjes in de lucht steekt terwijl hij gekieteld wordt door zijn baasje. Cuteness overload! Maar helaas zit er een vreselijk verhaal achter al deze schattigheid.

De brute waarheid achter de schattige Lori-filmpjes
Foto: Flickr

De Lori
De Plompe Lori, is een half-aap die afkomstig is uit Zuid- en Zuidoost-Azië. Het diertje is te herkennen aan zijn ronde kop, smalle snuit en grote ogen. Dit maakt dat hij er erg schattig uitziet. De pootjes van deze diertjes zijn bijna van dezelfde lengte, wat ze natuurlijk nog specialer maakt. Ook al zien deze diertjes er nog zo schattig uit, ze zijn absoluut niet geschikt als huisdier. De Engelse organisatie International Animal Rescue zet zich in voor dieren in nood. Met hun confronterende campagne ‘Tickling is Torture’ willen ze de illegale handel in plompe Lori’s stoppen.

Lijdensweg
Plompe Lori’s gaan door een hel voordat ze als huisdier verkocht kunnen worden. Duizenden Lori’s worden uit het wild weggeroofd en komen terecht in de illegale dierenhandel. Soms worden complete families uit het wild gevangen en verhandeld op straat of op markten. Daarna worden de tanden met een nagelknipper getrokken of geknipt. Lori’s hebben een giftige beet en zijn daardoor niet direct ‘bruikbaar’ als huisdier. Het verwijderen van de tanden is zeer pijnlijk, aangezien dit zonder verdoving gebeurt. Helaas treden er vaak infecties op waardoor de dieren een pijnlijke dood sterven.

De brute waarheid achter de schattige Lori-filmpjes
Foto: Foter.com

Ook tijdens het transport sterven veel Lori’s. Op elkaar gepropt in kleine, slecht geventileerde kratten, sterft 30-90% van de Lori’s als gevolg van stress. Als de diertjes dit weten te overleven, worden ze als huisdier onder verkeerde omstandigheden gehouden. Lori’s zijn nachtdieren en zijn overdag nauwelijks actief. Fel zonlicht kunnen ze niet goed verdragen en doet pijn aan hun ogen.

Loi’s hebben in het wild een zeer complex dieet. Gevangen Lori’s lijden vaak aan obesitas of hebben andere gezondheidsklachten als gevolg van een verkeerd dieet. Daarnaast leggen ze in het wild vele kilometers af, iets wat ze in een kooi niet kunnen.

Tickling is Torture
IAR is de campagne Tickling is Torture gestart om mensen bewust te maken van dit fenomeen. De confronterende titel verwijst naar het filmpje waarin een Lori gekieteld wordt door zijn baasje. Het lijkt heel schattig, maar een Lori met zijn pootjes in de lucht probeert zichzelf te beschermen. Lori’s hebben een klier met gif in hun ellebogen en wanneer een Lori zich bedreigd voelt, steekt hij zijn pootjes in de lucht om speeksel met gif te mengen voordat hij bijt.

De brute waarheid achter de schattige Lori-filmpjes
Foto: Flickr

Bedreigd
De illegale handel in deze dieren is een grote bedreiging op de populatie in het wild. Lori’s staan op de lijst van bedreigde diersoorten en de Javaanse plompe Lori behoort tot één van de 25 meest bedreigde primaten wereldwijd.

Bogor
Toch is er ook een klein lichtpuntje. In de bergen van het Indonesische Bogor heeft IAR een opvang voor Lori’s. Hier worden Lori’s opgevangen die uit de handen van handelaren worden gered.  Zo’n 200 Lori’s worden verzorgd en na behandeling opnieuw vrijgelaten in hun natuurlijke omgeving. Lori’s die niet meer terug kunnen, mogen permanent in de opvang verblijven.

Bronnen: Huffington Post, International Animal Rescue, Tickling is Torture ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen