Australië lanceerde onlangs het onzinnige idee om 2 miljoen wilde katten om te gaan brengen en inmiddels ligt ook de huiskat onder vuur. Het nieuwste voorstel? Huiskatten moeten binnenblijven, ze mogen nooit meer naar buiten…

negeert huiskatten

Het waren de Europeanen die 200 jaar geleden de katten meebrachten naar Australië en inmiddels zouden er in het land totaal zo’n twintig miljoen leven. De dieren zouden volgens de Australische regering een bedreiging vormen voor de tientallen inheemse dieren in het land. Volgens de overheid eten de katten ongeveer 75 miljoen oorspronkelijke Australische dieren per dag. Reden voor de regering om niet alleen wilde katten te gaan vervolgen, maar ook huiskatten een straatverbod te geven. Het huisarrest zou met name gelden voor huiskatten die leven in een gebied waar veel beschermde dieren voorkomen. Zij zouden voortaan hun dagen moeten slijten achter de geraniums, in plaats van ertussen.

Bescherming of beperking?
Net zoals het voornemen om wilde katten uit te roeien, stuit ook dit voorstel op veel protest. Dierenartsen wijzen op het gevaar van een dergelijke maatregel. Een huiskat die niet naar buiten kan en dat wel gewend is, zal zich binnenhuis gaan vervelen en dat zal grote stress met zich meebrengen voor het bewuste dier. Huiskatten kunnen grote gezondheidsproblemen krijgen door hun gedwongen huisarrest en dat de dieren gedragsproblemen krijgen ligt volgens dierenartsen ook voor de hand. Als het voorstel wordt aangenomen, mogen huiskatten voortaan alleen nog aan een lijntje naar buiten of bijvoorbeeld in afgesloten ruimtes in de tuin. De kat zal door deze maatregelen uit het straatbeeld verdwijnen. Overigens zou de regering het allerliefst een invoerverbod voor katten invoeren, maar dat is niet mogelijk.

Bronnen: HLN.be ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.