Medewerkers van de Provincie Friesland, It Fryske Gea en de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit hebben samen afgelopen woensdag een palingstroper betrapt. De man werd op heterdaad betrapt toen hij een zogenaamde bewaarzak met daarin 300 kilo illegaal gevangen paling in het water liet zakken. De dieren zijn in beslag genomen en konden daarna levend terug gezet worden in het water.

Verboden te vissen - palingstroper
Foto: WikiMedia Commons

De stroper blijkt een beroepsvisser.  Hij en nog twee andere verdachten zijn in opdracht van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie aangehouden voor verhoor en in verzekering gesteld. Er staat tot maximaal een jaar gevangenisstraf op het illegaal in bezit hebben van levende paling.

De paling behoort tot de bedreigde diersoorten en valt onder de Flora- en Faunawet. Helaas geldt het vangverbod alleen tussen 1 september en 30 november. Deze regel is ingesteld om de palingstand enigszins te beschermen.

Half juli heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op het Markermeer in Pampushaven ook al  52 zogenaamde schietfuiken ontdekt. De illegale palingfuiken van elk vijfentwintig meter lang waren aan elkaar vast gemaakt waardoor een rij fuiken van ruim duizend meter ontstond.

Bron ©PiepVandaag.nl