Een ieder jaar terugkerend fenomeen wat bol staat van dierenleed… Het offerfeest.

Offerfeest - Onverdoofd ritueel slachten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) heeft aangekondigd extra te controleren op het vervoer en de onverdoofde slacht van de dieren. Dat klinkt bemoedigend maar als je bedenkt dat er slechts 20 inspecteurs op pad gaan om deze controles uit te voeren en met de uitzending van Zembla ‘Sjoemelen met vlees’ nog in het geheugen gegrift, kun je je afvragen wat dat waard is.

Met die wetenschap over hoe er wordt omgegaan met dieren worden deze week alleen al in Nederland 56.000 schapen en 2.000 runderen onverdoofd geslacht, verdeeld over 94 slachthuizen.

Je zal maar dierenarts zijn en toezicht moeten houden. Laten we wel wezen ook al gaat het volgens de regels allemaal “goed” dan nog is het een enorme lijdensweg voor de dieren.

De feiten op een rij:

  • Onafhankelijke wetenschappers van naam en faam constateren ernstig lijden tijdens de onverdoofd rituele slacht, ook als deze vanuit religieus perspectief correct wordt uitgevoerd;
  • Het dier moet worden gefixeerd en dat levert enorm veel stress op;
  • De halssnede is zeer pijnlijk omdat er veel pijnreceptoren in de nek zitten;
  • In veel gevallen komt er bloed of pensinhoud in de luchtpijp waardoor het dier stikt;
  • Dieren kunnen tot wel 4 minuten bij bewustzijn blijven nadat de keel is doorgesneden;
  • Uit onderzoek van Gregory (2008) blijkt dat joodse slachters in strijd met hun eigen regels gemiddeld 3,2 halen met hun mes moeten maken en islamitische slachters gemiddeld 5 halen;
  • De  leden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, waarin ruim 4.000 Nederlandse dierenartsen in verenigd zijn, wijzen onverdoofd slachten op deze gronden af alsmede de Europese verenigde dierenartsen, de Britse Farm Animal Welfare Council, de Raad voor Dierenwelzijn in België en Nederland en de Raad voor Dierenaangelegenheden;
  • Meer dan 230 wetenschappelijke onderzoeken en publicaties geven aan dat onbedwelmd slachten een onaanvaardbare aantasting van het dierenwelzijn oplevert;

Korte documentaire ritueel slachten, video bevat schokkende beelden

Pogingen vanuit de religieuze gemeenschap om onderzoeken van onder andere de Universiteit Wageningen en de standpunten van de KNMvD in diskrediet te brengen missen elke onafhankelijke wetenschappelijke focus en vormen onterechte afleiding van het onnodige lijden dat dieren in het onverdoofde slachtproces wordt aangedaan.

In veel landen zoals Zweden, Noorwegen, Estland, IJsland en Zwitserland is onverdoofd ritueel slachten verboden en ook in bijvoorbeeld Turkije wordt gewerkt aan een verbod.

In Polen is de onverdoofde slacht dit jaar bij wet verboden.

Dat een dergelijk verbod in Nederland ook gaat komen moge duidelijk zijn. De overgrote meerderheid van de Tweede Kamer nam het wetsvoorstel van Marianne Thieme aan om de onverdoofde slacht te verbieden. Helaas kwam het voorstel niet door de Eerste Kamer met name door de dubieuze lobby van religieuze organisaties. Het is heel triest dat de dieren er nog langer op moeten wachten.

Terwijl ik dit schrijf is het trouwens maandag. Een dag waarop er ook in het Joodse slachthuis te Amsterdam weer dieren onverdoofd geslacht worden. Daar valt blijkbaar ook heel wat te verbergen want dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals kreeg zelfs geen toestemming de slachtinrichting te bekijken.

Ben je nog niet overtuigt hoe barbaars het onverdoofd slachten van dieren is bekijk dan dit filmpje nog even. Pas op bevat zeer schokkende beelden…

40 seconden


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.