In Nederland is het verboden bij de Flora- en Faunawet, het driften van zwanen. Toch worden in ons land honderden zwanenparen geleewiekt, gemerkt en in het Groene Hart aan hun lot overgelaten om later deze zwanen en hun jongen te ‘oogsten’. Dankzij voormalig CDA-minister Verburg kon het driften voor vlees, dons en veren nog 10 jaar extra doorgaan, plus nog een extra ontheffing van nóg eens vijf jaar. 

Knobbelzwanen - zwanendriften
Foto: Wikimedia Commons

Op 1 april 2013 is deze ontheffing eindelijk verlopen en de huidige staatssecretaris heeft verklaard dat er geen nieuwe ontheffing zal worden verleend.

Helaas blijft het houden van zwanen voor de sier nog toegestaan, daarnaast wordt het leewieken van vogels pas verboden in 2018. Kortom: zwanendrifters kunnen nog gewoon hun gang gaan. Naar verluidt worden zwanen nu alleen nog gedrift om als siervogel te worden verkocht, maar in de praktijk is daar geen controle op en de dieren worden nog steeds even wreed behandeld als voorheen.

Bewoners van het Groene Hart hebben veelvuldig laten weten dat zij geschokt zijn door wat met de zwanen gebeurt. De Partij van de Dieren heeft er nu dan ook genoeg van. Samen met andere dierenwelzijnsorganisaties roept zij de staatssecretaris en de betrokken gemeenten op om nu in actie te komen. Hopelijk is het vreselijke ’tijdperk Verburg’ dan voorgoed voorbij voor de zwanen.

De petitie is hier te vinden.

Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven