Modemerk Louis Vuitton heeft voor haar nieuwe tassencollectie gekozen voor ouderwets dierenleed. De ‘Crocodile-collectie’ is namelijk gemaakt van de huid van krokodillen. Het zou de handtassen aantrekkelijker moeten maken. De prijzen voor dit stukje dierenleed liggen tussen de 7.000 en 21.000 euro.

Krokodillenleer
De collectie tassen van Louis Vuitton gemaakt van krokodillenleer | Foto via LouisVuitton.com

Naast Louis Vuitton zetten ook modemerken Gucci en Prada in op het zogenaamde exotisme van de elite. Tassen gemaakt van de huid van krokodillen en andere exotische dieren vormen inmiddels maar liefst 10% van de omzet van deze merken.

Jaarlijks worden legaal meer dan een miljoen huiden verhandeld. Dertig landen exporteren krokodillenhuiden.

De krokodillenfokkerijen zijn al jaren onderwerp van discussie zo ook in Zuid-Afrika. Daar woedt het debat hevig en de nationale dierenbeschermingsorganisatie NSPCA zit er bovenop. De discussie gaat voornamelijk over het ‘single-pen’ concept waarin de dieren worden afgewerkt. Om schade aan de buik te voorkomen worden de dieren in de laatste maanden voor de slacht gehouden in een kleine kooi waar ze zo weinig mogelijk in kunnen bewegen en waar ze gescheiden worden gehouden van de andere dieren om gevechten te voorkomen.

Single pen
Een zogenaamde ‘single pen’ waar krokodillen in worden gehouden | Foto via NSPCA

“De kooien zijn minder dan een meter breed en korter dan twee meter met een diepte van 250 tot 300 milimeter water. Sommige krokodillen zijn meer dan twee meter lang en hun staarten moeten omgebogen worden om in de kooi te passen, of ze moeten hun kop permanent in een hoek houden. Ze kunnen niet recht liggen of rusten. Er is geen doek of dak of verwarming wat noodzakelijk is, afhankelijk van het seizoen.” [Bron: De tanden in de krokodillenbusiness]

Een andere discussie gaat over het slachten van de dieren. Soms gebeurt dat door elektrocutie of met een schot door de hersenen, maar op ranches in de Verenigde Staten en Australië gebruiken ze vaak andere methoden.

“Krokodillen en alligators worden gebruikelijk geslacht middels knuppelen of door een beitel door de ruggengraat te drijven. Veel dieren zijn nog steeds in leven op het moment dat ze gevild worden. Er is meestal geen supervisie aanwezig en werknemers zijn vaak niet goed getraind voor dit werk. […] Een schot door het hoofd wordt vaak niet gebruikt, om schade aan de kostbare delen van het dier te voorkomen.” [Bron: De tanden in de krokodillenbusiness] 

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl