Mijn vriend en ik waren in 2015 al regelmatig info aan het opdoen wat betreft de galgo, we werden verliefd en waren verbaasd over het karakter, dat ze na alles wat ze hadden meegemaakt, vaak zo angstig zijn en toch die menselijke hand aanvaarden zonder te bijten…Het is vreselijk maar ook zo bijzonder omdat dit bij de meeste hondenrassen juist het omgekeerde laat zien.

galgoverhaal
Jolene, nu een bank prinsesje

Afijn, wij keken regelmatig op de site van Greyhounds Rescue Holland, maar op dat moment hadden wij nog niet de ruimte voor zo’n prachtige galga. Maanden verstreken en in januari 2016 kregen we te horen dat we in mei konden verhuizen naar een vrijstaande woning in het buitengebied. Nadat we helemaal gesetteld waren, vonden we al snel via Greyhounds Rescue Holland de perfecte match! Ze heette Gwen (nu Jolene), een Galga van bijna 6 jaar, goed met andere hondjes, mensen, kinderen en zelfs katten was oke. Na onze aanvraag voor adoptie ging het heel snel, we kregen een huisbezoek en kregen al snel daarna een positief antwoord! Twee weken hierna konden we haar gaan ophalen in Noord Holland.

Slapen en slapen
Na een lange lange reis kon ik eindelijk onze prachtige Jolene een knuffel geven en zeggen dat alles vanaf nu goed zou zijn, en niets meer dan alleen liefde! Een heel emotioneel moment, ondanks hoe snel het is gegaan telden we de dagen af, en leefden we ons ook in, want wij kenden haar alleen van een aantal foto’s, zij wist niks van haar nieuwe baasjes. De ontmoeting was speciaal, de terugreis van Noord Holland naar de Achterhoek heeft ze alleen maar geslapen. Ook de dagen daarna, ze moest zo bijkomen van alles, ze was echt kapot!

Op de bank
De dagen erna begon ze steeds meer los te komen, en liet ze steeds een beetje meer van zichzelf zien. Inmiddels is Jolene iets meer dan een half jaar bij ons en ze is de meest lieve, enthousiaste hond die ik ooit heb meegemaakt! Vreemde hondjes, groot of klein, ze kan met alles. Kinderen zijn ook geen probleem, en dat voor een hond dat waarschijnlijk niet meer dan een konijn en een schuur heeft gezien. Wij zijn dankbaar en dolgelukkig met haar, ze ligt super graag op de bank samen met haar chihuahua zusje, een mand hoef je niet neer te zetten want wat moet je daarmee?

Paspoort
Het bijzondere is dat wij Jolene haar originele paspoort hebben, waar dus ook haar aantal jagers met naam en adres instaan… bizar ! Dit was ook voor de stichting de eerste keer dat een galgo die afgestaan is bij een dodingsstation het paspoort erbij is gegeven. Was ze zo goed, dat iedereen moest weten hoe en wat, denken wij dan? Bizar. Maar wij zijn blij met ons lientje.

Keep up the good work!

Liefs Charlene & Jolene

Jolene is geadopteerd via Greyhounds Rescue Holland

galgo's
Galgo in Spaanse opvang

Teken de petitie!
50.000 Spaanse galgo’s (windhonden) worden jaarlijks gedood dan wel in de steek gelaten. Podenco’s wacht vaak hetzelfde lot. De massale dump vindt jaarlijks plaats in februari. Spanje is het enige land in Europa waar de jacht met honden toegestaan is, waarbij de hond zelf de prooi opjaagt en doodt. Veel honden worden geadopteerd in Europese landen, maar dit is uiteindelijk geen oplossing voor het probleem. De jacht zelf moet verboden worden. Februari nadert: teken daarom nu de petitie om de Spaanse overheid op te roepen de jacht met galgo’s (en podenco’s) te verbieden!

Klik hier om de petitie te tekenen.

Broken Spirit
Karen Soeters maakte samen met Monique van Dijk Armor en Estefanía Pampín Zuidmeer de documentaire ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’, over het lot van de Spaanse galgo. Bekijk de documentaire hieronder:

©PiepVandaag.nl