2.000 varkens dood door stalbrand

Tweeduizend varkens zijn woensdagavond omgekomen bij een stalbrand in het buitengebied van het Noord-Brabantse Mill. Het gaat om zeugen en biggen die waren gehuisvest in twee schuren.

stalbrand

2000 varkens dood door stalbrand| Foto: Compassion in World Farming via Compfight cc

De brandweer wist nog een paar honderd varkens te redden door ze over te brengen naar twee andere schuren op het terrein. Als de dieren hete rook hebben ingeademd is de kans groot dat ze uiteindelijk toch worden afgemaakt.  Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog onbekend.

Vorige maand vonden zeker drieduizend varkens de dood bij een stalbrand aan de Palderdijk in Nijmegen. Daar kon de brandweer niet voorkomen dat de stal waar de dieren in zaten volledig uitbrandde.

201.000 dieren
Uit onderzoek van Wakker Dier blijkt dat in 2016 maar liefst 201.000 dieren zijn omgekomen door stalbranden. Een waar dieptepunt. In 2015 werden 128.000 dieren levend verbrand. Door de jaren heen lopen de cijfers op tot miljoenen dieren. Dieren die geen kant op kunnen en levend verbranden of stikken door de giftige rook of dampen.

Het is duidelijk dat de maatregelen die de overheid heeft bedacht in 2011 absoluut niet voldoende zijn om de dieren te beschermen. Ondanks het advies van experts zijn simpele aanpassingen zoals een brandalarm, sprinklerinstallatie of voldoende bluswater nog steeds niet verplicht.

Wakker Dier:

“Een stalbrand gaat gepaard met erg veel leed. De dieren raken in paniek, en proberen tevergeefs te ontsnappen. Ze stikken of raken bewusteloos door vergiftiging of oververhitting en verbranden vervolgens levend. De dieren die de brand overleven hebben vaak blaren in hun mond, keel en/of longen door het inademen van hete rook. Zij worden later meestal alsnog geëuthanaseerd.”

Bronnen: Wakker Dier, Nu.nl, Nu.nl ©PiepVandaag.nl

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. hj; Wat is volgens jou dan het verschil tussen vleesindustrie en veehouderij? De meeste veehouderijen zijn fabrieken waar talloze dieren op elkaar gepropt zitten en onder erbarmelijke omstandigheden geforceerd gedwongen worden om zo snel mogelijk zo veel mogelijk vlees te produceren. Nadat zij vervolgens met veel grof geweld in vrachtwagens gejaagd zijn of in kratten gepropt zijn gaan zij ongeacht de weersomstandigheden of temperatuur naar het slachthuis, vaak zelfs meer dan 1000 km verder om daar met veel grof geweld uit de vrachtwagens gejaagd te worden om af te wachten tot zij vermoord worden. De lijken van de dieren gaan vervolgens naar vleesverwerkende industrieën waar men het in kleine stukjes hakt, zaagt en snijdt waarna het vervolgens naar de winkels gaat zodat mensen lekker een stukje dood dier kunnen kopen om het in een pannetje te bakken of braden en het daarna op te eten.

  • Ach Jeroen toch, hoe vaak heb je dit tendentieuze stukje al ge copy/past ?

   Ik neem niet eens meer de moeite in dit te weerleggen, heeft toch geen zin.

 2. Er zouden gewoon geen vergunningen uitgegeven moeten worden voordat die stallen uitgerust worden met brandvertragende materialen, brandmelders en blusapparatuur, het is toch om te janken dat dieren keer op keer de dupe worden van nalatigheid van veeboeren en kabinet/overheid !!

  • Anke Lankreyer zegt:

   Precies!

  • Monique, allereerst, duidelijk dat elke brand er 1 te veel is.
   Maar bij bestaande stallen is de vergunningverlening al geregeld, en nieuwe stallen moeten aan het bouwbesluit 2012 voldoen, en daarin zijn wel eisen gesteld aan brandveiligheid.zonder aan dit bouwbesluit te voldoen krijgt een boer geen vergunning.
   bestaande stallen aanpassen met de door jou voorgestelde materialen is helaas ondoenlijk(technisch en financieel)
   Vele verzekeraars eisen wel brandalarm trouwens.
   Deze drama’s hebben niet veel te maken met nalatigheid, meestal is er geen nadere optie.

   • Als je een bedrijf wil moet je er wel in investeren en overheid moet daar wellicht subsidie voor verstrekken.

    • Ja, Monique, mee eens.
     Helaas zijn de economische omstandigheden in de varkenshouderij van dien aard dat sommige dingen onmogelijk zijn , nogmaals, helaas.

  • Een tijdje geleden werd het beloofde varkensland door brand verwoest.
   Hadden ze daar ook geen vergunning voor af mogen geven?

   • Iedereen had over deze zaken moeten beschikken dus inderdaad ook het beloofde varkensland.

 3. Weer 2000 dieren levend verbrand cq gestikt , en je hoort en ziet er in de media nagenoeg niets over . Een schande !!
  Zal er waarschijnlijk mee te maken dat ook de media zich laten betalen door de vleesindustrie om toch maar
  niet te veel negatieve berichten naar buiten te brengen .

  • Be, je hort er in de media nagenoeg niks over ? jawel hoor, alle stalbranden worden breed uitgemeten in de media.
   De 2e helft van je reactie zal ik maar onder spam plaatsen, wat een onzin !
   Overigens is de vleesindustrie een heel andere dan de veehouderij.

 4. Wat, alweer!!!
  ALWEER ???
  Meerdere keren per maand brandt er in Nederland een stal af met duizenden of soms zelfs tienduizenden prachtige onschuldige dieren. Deze dieren hadden helaas al de enorme pech om door de mensheid misbruikt te worden om onder erbarmelijke omstandigheden op elkaar gepropt in overvolle stallen stijf van de antibiotica en veelal enorm geforceerd opgefokt met genetisch gemanipuleerd voer gedwongen te worden om zo snel mogelijk zo veel mogelijk vlees, melk of eieren te moeten produceren. Zij worden als gevoelloze levenloze machines beschouwd en behandeld en mogen eigenlijk door de uitbuiters geen dier zijn. Op geen enkele manier kunnen zij hun natuurlijke gedrag uiten, zij leven veelal 24 uur per dag in hun eigen poep en pies en voor diverse transporten worden zij met veel grof geweld in en uit vrachtwagens gejaagd of in kratten gepropt. Met de veiligheid van deze dieren neemt men het ook niet erg nauw. Een opslagruimte van wc-papier is veel beter beveiligd dan de gemiddelde stal met duizenden dieren. De installaties zijn vaak sterk verouderd, bedradingen en isolatie zijn vaak defect of ernstig beschadigd. Zelfs de materalen van de stallen zijn vaak uitermate brandbaar. Onvoorstelbaar!! Ondanks al deze zich steeds herhalende diepe, intense ellende wordt er helaas nauwelijks iets tegen gedaan.
  Het is héél hoog tijd dat er eindelijk eens heldere en strenge wetten komen voor alles wat met dieren te maken heeft, dat dat ook streng gecontroleerd en gehandhaafd wordt. Pas wanneer de mens respectvol omgaat met al wat leeft mogen en kunnen we ons een beschaafd wezen noemen.

  DAAROM STEMMEN WIJ OP 15 MAART PARTIJ VOOR DE DIEREN !!!!

  Uit respect voor mensen, dieren, planten en de prachtige aarde waar wij op mogen leven.
  De enige politieke partij die zich consequent 100% inzet voor een vreedzame en duurzame wereld.
  .

  • Jeroen, idd drama.
   Maar weer niet liegen, dieren worden niet opgepropt in overvolle stallen, staan helemaal niet stijf van de antibiotica en al helemaal niet enorm geforceerd opgefokt met gen tech voer.
   En nee, ze worden niet als gevoelloze machines beschouwd.
   En nee, niks met veel geweld in en uit vrachtauto’s en kratten gejaagd/gepropt.
   Er wordt wel degelijk iets gedaan tegen stalbranden, nieuwe stallen moeten aan veel strengere regels voldoen, voor oude stallen is dit echter niet haalbaar.

   • Jammer hj dat jij elke keer samen met je vriendje en veehouder Lodewijk de werkelijkheid keihard ontkent en alles probeert heel mooi voor te spiegelen. Blijkbaar heb je geen idee hoe het er in werkelijkheid aan toe gaat in de grootschalige vee-industrie. Misschien heb je wel eens bij een klein en betrokken boertje mogen kijken en kwam daar tot de conclusie dat het allemaal wel meevalt. De waarheid in de massale bio-industrie is véél erger dan de meeste mensen zich kunnen en willen voorstellen.

    • Nee, Jeroen, jij bent degene die alles verkeerd voorspiegeld.
     En juist bij die kleine boertjes zijn de omstandigheden in sterk verouderde stallen het slechtst.( neem ik ze niet eens kwalijk, zijn vaak aan het afbouwen en zullen dus niet meer investeren in dure nieuwe technieken.)