Tweeduizend varkens zijn woensdagavond omgekomen bij een stalbrand in het buitengebied van het Noord-Brabantse Mill. Het gaat om zeugen en biggen die waren gehuisvest in twee schuren.

stalbrand
2000 varkens dood door stalbrand| Foto: Compassion in World Farming via Compfight cc

De brandweer wist nog een paar honderd varkens te redden door ze over te brengen naar twee andere schuren op het terrein. Als de dieren hete rook hebben ingeademd is de kans groot dat ze uiteindelijk toch worden afgemaakt.  Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog onbekend.

Vorige maand vonden zeker drieduizend varkens de dood bij een stalbrand aan de Palderdijk in Nijmegen. Daar kon de brandweer niet voorkomen dat de stal waar de dieren in zaten volledig uitbrandde.

201.000 dieren
Uit onderzoek van Wakker Dier blijkt dat in 2016 maar liefst 201.000 dieren zijn omgekomen door stalbranden. Een waar dieptepunt. In 2015 werden 128.000 dieren levend verbrand. Door de jaren heen lopen de cijfers op tot miljoenen dieren. Dieren die geen kant op kunnen en levend verbranden of stikken door de giftige rook of dampen.

Het is duidelijk dat de maatregelen die de overheid heeft bedacht in 2011 absoluut niet voldoende zijn om de dieren te beschermen. Ondanks het advies van experts zijn simpele aanpassingen zoals een brandalarm, sprinklerinstallatie of voldoende bluswater nog steeds niet verplicht.

Wakker Dier:

“Een stalbrand gaat gepaard met erg veel leed. De dieren raken in paniek, en proberen tevergeefs te ontsnappen. Ze stikken of raken bewusteloos door vergiftiging of oververhitting en verbranden vervolgens levend. De dieren die de brand overleven hebben vaak blaren in hun mond, keel en/of longen door het inademen van hete rook. Zij worden later meestal alsnog geëuthanaseerd.”

Bronnen: Wakker Dier, Nu.nl, Nu.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.