Ben je er zeker van dat je nepbont draagt? Het is steeds moeilijker geworden om het verschil tussen echt en nepbont te zien omdat de kwaliteit van bontalternatieven beter is – ze zien en voelen nu vaak aan als echt bont van dieren. Ook kan echt bont dat niet als zodanig is gelabeld, op kleding van lage prijs terecht komen. Dit betekent dat sommige mensen die tegen bontproductie zijn, onbewust bont in hun kledingkast kunnen hebben! 

bont
Hoe je het verschil ziet tussen nep en echt bont? | Foto: Animal Defence/Wikimedia

De winkelstraten verkopen soms per ongeluk echt bont dat als nep is gelabeld, dus compassievolle consumenten moeten extra voorzichtig zijn. Het is steeds moeilijker geworden om het verschil te zien omdat de kwaliteit van bontalternatieven beter is – ze zien en voelen nu vaak aan als echt bont van dieren. Niet alleen is het spotten van een wreedheidvrij alternatief moeilijk geworden, maar echt bont dat niet goed gelabeld is kan ook op kleding van lage prijs terecht komen, wat betekent dat mensen, onbewust, dierenhuiden in hun kledingkast kunnen hebben.

Heb je een item gezien waarvan je vermoed dat het echt bont bevat, zelfs als het niet als zodanig is aangeduid? De volgende drie checks kunnen je helpen om uit te vinden waar het van gemaakt:

Scheid het bont en kijk naar de aanhechting
Nepbont heeft meestal een gaas of aanhechting van stof. Echt bont is echter aangehecht aan huid.

Kijk naar de punten van de haren
Echte dierenharen lopen toe tot een fijne punt, tenzij ze geschoren of geknipt zijn. Nepbont, in contrast, heeft vaak botte uiteinden. Dus als de haren toelopen tot een punt, neem het zekere voor het onzekere en laat het in het rek hangen.

Doe een brandtest (als je het item al in je bezit hebt)
Verwijder een paar haren, gebruik een pincet om ze boven een niet brandbaar oppervlak te houden en steek ze dan aan met een lucifer of aansteker. Brandend dierenhaar ruikt als brandend mensenhaar. Nepbont, wat vaak van polyester wordt gemaakt, ruikt naar brandend plastic wanneer je het aansteekt.

Als je nog steeds twijfelt of het materiaal echt of nep is, kun je dit het beste laten liggen
Als je ontdekt dat je per ongeluk echt bont hebt gekocht als resultaat van foutief labelen, neem dan onmiddellijk contact op met de retailer en informeer hen over dit probleem. Je kunt ook contact opnemen met de Consumentenbond, die misschien onderzoek in kunnen stellen naar de verkoper.

Heb je een item gezien of gekocht en denk je dat dit echt bont kan zijn, zelfs als het niet als zodanig is gelabeld? Bekijk deze video voor drie proeven die kunnen vaststellen waarvan het gemaakt is:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Persbericht PETA