Aan de westkust van Peru zijn de afgelopen dagen op verschillende stranden honderden dode dieren aangespoeld.  Het zou gaan om zeker zevenhonderd dode pelikanen, maar ook zeeleeuwen en dolfijnen.

pelikanen
Foto Credit: Larry Daugherty via Compfight cc

Inspecteurs van het zee-instituut van Peru nemen volgende week monsters van de dieren om de exacte doodsoorzaak te kunnen onderzoeken. Volgens bioloog Wilmer Carbajal is het gebrek aan ansjovis de dieren fataal geworden. Door de opwarming van het zeewater door het natuurverschijnsel El  Niño en door overbevissing wordt deze vissoort ernstig bedreigd.

In de oostelijke Grote Oceaan langs de evenaar komt in de loop van sommige jaren een sterke temperatuursverhoging van het normaal koele zeewater voor. Deze verhoging is van invloed  op het weer in grote delen van de wereld, waaronder soms ook Europa. Dit verschijnsel wordt El Niño genoemd (De Kleine Jongen).

Ondanks de voorspelling van wetenschappers dat de oceanen in 2050 leeggevist zijn, zet de overbevissing volgens de FAO gestaag door. De teruggang van bepaalde vissoorten is van enorme invloed op andere diersoorten. Door prooivissen weg te vissen (ansjovis, sardientjes, haring) worden natuurlijke predatoren bedreigd, bijvoorbeeld zeevogels en zeezoogdieren.

Zo worden de Pacifische sardines met uitsterven bedreigd. Naar schattig waren er eind vorig jaar  nog maar 378.000 ton van deze sardines. Ter vergelijking: in 2000 waren dit er nog 1,5 miljoen ton.

Wanneer ze daadwerkelijk uitsterven zullen tientallen andere diersoorten zoals zeevogels, walvissen, haaien, dolfijnen, zalm en tonijn hierdoor in de problemen raken, voor zover dat nu al niet aan de orde is, aangezien sardines een belangrijke voedselbron zijn voor deze diersoorten.

Welke dieren zich voeden met sardines, laat onderstaande illustratie zien. Klik op foto voor grotere versie.

Voedselketen Pacifische sardines
Voedselketen Pacifische sardines

Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl