Goed nieuws voor de toekomst van de Aziatische olifant: de afgelopen jaren zijn er veel olifanten geboren in Salakpra Wildlife Sanctuary, Thailands eerste natuurreservaat, in het mid-westen van het land. Op vele foto’s, gemaakt met cameravallen of door rangers en dorpelingen, zijn jonge olifanten te zien. Onderzoekers van de Mahidol universiteit schatten hun aantal op de totale populatie op 70%. Dit betekent dat het aantal wilde olifanten in dit gebied toeneemt.

ecosystemen
© Bring the Elephant Home

Op bovenstaande foto ziet u een van de weinige kuddes olifanten die in Thailand nog in het wild leven. Omdat mensen steeds meer beslag leggen op hun leefomgeving, bereiken de olifanten in het droge seizoen tegenwoordig steeds moeilijker hun gebruikelijke graasplekken. Om bij de rivier te komen, moeten ze een drukke weg oversteken, en ze belanden steeds vaker in dorpen en plantages. Mens-olifant conflicten nemen toe, wat steeds meer geweld en vaak de dood tot gevolg heeft. Om de wilde olifanten in Salakpra Wildlife Sanctuary een veilige toekomst te geven, is bosherstel ontzettend belangrijk. Dit weekend gaat Bring the Elephant Home van start met een grote boshersteloperatie: het planten van 10.000 bomen voor olifanten!

Olifanten zijn als sleutelsoort cruciaal voor de ecosystemen waarin ze leven: door hun eet- en leefpatroon zorgen ze voor een voortdurende voortplanting en vernieuwing van de vegetatie. Bring the Elephant Home zorgt voor meer water, voedsel en biodiversiteit in de beschermde bossen van Salakpra. Dankzij een intense samenwerking met de dorpen in dit gebied heeft een deel van de lokale gemeenschap nu profijt van de wilde olifanten in hun omgeving, omdat ze geld verdienen aan de coördinatie van natuurbeschermings-activiteiten. We pakken problemen op een innovatieve en natuurlijke manier aan en boeken direct resultaat. Zo hebben de dammen die we vorig jaar gebouwd hebben water vastgehouden voor het droge seizoen. Dit zorgt niet alleen voor drinkwater voor de olifanten, maar voor het behoud van het gehele ecosysteem. Elke boom die we planten is uiteindelijk voedsel voor de olifanten. Maar bomen zorgen ook voor meer vogels, insecten, schaduw, vocht, een betere bodem, en uiteindelijk voor meer bomen. Met een minimaal budget zorgen we voor een gezonde leefomgeving voor de ruim 200 olifanten in dit gebied. Hiermee redden we niet alleen hen, maar uiteindelijk ook onszelf.

Het regenseizoen is nu in volle gang in Thailand. Voor Bring the Elephant Home betekent dit: het boomplantseizoen. Dit weekend beginnen we aan een ambitieuze taak om 10.000 bomen in Salakpra te planten. Hiervoor hebben we de hulp van vele vrijwilligers nodig, en natuurlijk ook de financiele middelen. Want na het planten moeten de jonge bomen nog twee jaar verzorgd worden, zodat we er zeker van zijn dat ze zullen overleven. Hiermee helpen we de natuur snel weer in evenwicht te komen en te voorzien in de behoefte van olifanten aan gezond en divers voedsel. Op de Facebook groep van Bring the Elephant Home kunt u het boomplantevenement aanstaande zondag live volgen.

Met een kleine financiële bijdrage maakt u al verschil. Voor 10 euro planten en verzorgen we 10 bomen. Maak uw gift over op Iban:NL76INGB0001675200 (Swift: INGBNL2A) t.n.v. Bring the Elephant Home in Vlaardingen. Alvast bedankt voor uw steun!

© Bring the Elephant Home, Antoinette van de Water