Onweer, overstromingen, roofdieren, de mens: het leven is prachtig, maar ook gevaarlijk. Met de serie Hidden Kingdoms van de BBC, zien we de wereld vanuit het perspectief van enkele kleine bewoners op deze planeet. Bekijk de eerstvolgende aflevering op donderdag 9 oktober om 20.30 uur op NPO 1 (EO).

Hidden Kingdoms - wereld
Foto via EO

In de drie afleveringen zijn dieren als muizen, apen, eekhoorns en kevers te zien in hun leefomgeving, van savanne tot woestijn en zelfs in de stad, op verschillende continenten.

Voor natuurliefhebber

De Piep-redactie zat bij de eerste aflevering aan de buis gekluisterd, toen de belevenissen van een sengi (slurfhondje) en een sprinkhaanmuis prachtig in beeld werden gebracht. We leefden mee met de dappere diertjes die geconfronteerd werden met grote gevaren, maar ook mooie momenten beleefden. Deze indrukwekkende serie raden we natuurliefhebbers van harte aan.

Hidden Kingdoms - wereld
Foto via EO

Sengi

Op de droge savanne van Afrika leeft het slurfhondje, of sengi, een muisachtig diertje dat verwant is aan aardvarkens en… olifanten. Sengi’s leven niet in holen, ze rusten slechts enkele minuten per keer en maken gebruik van paden door het gras, waarover ze met hoge snelheid rennen. Dagelijks onderhouden de sengi’s deze paden, die van levensbelang zijn, door obstakels weg te halen en te zorgen dat ze goed begaanbaar blijven in geval van nood.

Sengi’s rennen niet alleen hard, ze kunnen ook erg hoog springen: handig om snel een insect te verschalken. Vooral termieten en mieren zijn erg geliefd bij sengi’s.

Pasgeboren sengi’s kunnen na een dag al lopen en zijn erg onafhankelijk. Zo jong als dat ze zijn weten ze instinctief al dat opruimen van levensbelang is. De geurklieren van een sengi zitten in de voetzolen: ze klimmen op de rug van hun ouders en wrijven hun geur over de vacht. Volwassen sengi’s rollen in het zand en bakenen hun territorium af met deze familiegeur. Zo leren de jongen de paden te herkennen.

Terugkijken

Heb je de eerste aflevering van 2 oktober gemist of wil je deze nogmaals bekijken? Je kunt het programma terugzien via Uitzendinggemist.net

Trailer Hidden Kingdoms:

Bronnen:  EO, BBC One ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde