Maandagochtend werden Londenaars geconfronteerd met een heftige poster over de dassendoding die momenteel plaatsvindt in het zuidwesten van Engeland, in Somerset en Gloucestershire. Ondanks wetenschappelijke studies die het tegendeel bewijzen, houdt de Engelse regering vast aan het standpunt dat vele dassen gedood moeten worden om de verspreiding van rundertuberculose tegen te gaan. Organisaties Care for the Wild en de Badger Trust willen met deze campagne meer aandacht vragen voor de situatie, waarbij de Engelse regering en boeren ten onrechte dassen als zondebok gebruiken voor een probleem van de veehouderij.

campagne

De ‘Stop the Cull’ posters worden door heel Engeland verspreid.

‘We willen de mensen wakker schudden. Ze moeten weten wat er gebeurt op het Engelse platteland en ik denk dat deze poster een goede indruk daarvan geeft. We voeren al zo lang actie tegen de dassendoding, we hebben wetenschappelijk bewijs dat deze manier niet werkt en hebben alternatieven aangeboden, maar de regering gaat er gewoon mee door. Simpelweg om stemmen te winnen voor de volgende verkiezing’, aldus Dominic Dyer van Badger Trust en Care for the Wild.

Volgens Dyer weet een op de vier Engelsen niets af van de ‘cull’. En hoewel veel mensen ertegen zijn, zijn er nog meer die geloven wat de regering zegt: ‘we hebben geen keuze, we moeten dassen afmaken’. Maar die keuze is er wel, zegt Dyer. Daarom willen de dierenbeschermingsorganisaties het publiek shockeren ze laten zien dat de regering bezig is een beschermde diersoort op een wrede manier te doden, terwijl dat geen enkele zin heeft.

Bij de advertentie wordt gerefereerd aan 12.000 gedode dassen. Dit aantal is gebaseerd op de dieren die sinds de start vorig jaar in de huidige ‘testfase’ zijn gedood en de 11.000 dassen die in een eerder 10-jarig testtraject, dat eindigde in 2008, zijn gedood (Randomised Badger Culling Trial – RBCT). Uit het verslag dat werd opgesteld na het RBCT bleek al dat ‘het doden van dassen geen zinvolle manier is om rundertuberculose in Groot-Brittannië onder controle te krijgen’. Desondanks startte men vijf jaar later, in 2013, opnieuw met het doden van deze dieren.

Hoe ineffectief de moordpartij is, blijkt wel uit de praktijk op het platteland in Wales waar het vaccinatieprogramma zijn vruchten afwerpt.

‘Het aantal runderen dat geslacht wordt vanwege besmetting met TBC is in vijf jaar tijd met vijftig procent gedaald. Dit resultaat kan nooit worden bereikt met het doden van dassen.’

‘Het is duidelijk hoe we deze situatie kunnen aanpakken: runderen moeten beter en vaker worden getest, zodat zieke dieren niet ongemerkt in kuddes blijven rondlopen. Daarnaast moet men zorgen dat het vervoer beter wordt gereguleerd, zodat besmette koeien de ziekte niet kunnen verspreiden. Dassen zijn maar een minuscuul onderdeel van dit probleem en hoe sneller de veehouderij dit inziet, hoe beter het is voor boeren en hun vee.’

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde