India is het eerste land ter wereld dat een importverbod op foie gras ingestelt. Een geweldige overwinning voor dierenbeschermingsorganisaties, waaronder PETA, die in het land jarenlang campagne hebben gevoerd tegen foie gras.

importverbod foie gras
Foie gras | Foto via Pixabay

Zo werd er campagne gevoerd tegen de luxe hotelketen Taj Hotels, om ze ervan te overtuigen foie gras van het menu van hun hotels, resorts en paleizen te halen. Ook Sir Roger Moore, een fervent tegenstander van foie gras, deed destijds namens PETA een oproep aan de keten te stoppen met het aanbieden van deze zogenaamde delicatesse. Nu heeft de Indiase regering dus afgemaakt wat James Bond ooit gestart is. Een totaalverbod.

India is hiermee dus het eerste land dat de import gaat verbieden. Juridisch betekent dit dat in het gehele land nergens meer foie gras geserveerd of verkocht mag worden.

Productie

Het verkrijgen van foie gras gaat met zoveel ernstig dierenleed gepaard dat de productie ervan verboden is in meer dan een twaalf landen, waaronder in Nederland Duitsland, Israël, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Twee jaar geleden werd Californië in Amerika de eerste plaats waar zowel de productie als de import van foie gras werd verboden. Helaas werd in januari van dit jaar het verbod door federale rechter Stephen V. Wilson van de US District Court tenietgedaan. Volgens Wilson betreft het een poging de federale wetgeving omtrent pluimveeproducten te omzeilen en is dit ongrondwettelijk.

Europa

In Europa wordt de afkeer van foie gras ook steeds groter. Afgelopen april nog ontving de Europese Commissie in Brussel meer dan 300.000 handtekeningen, afkomstig uit meer dan 20 Europese landen, tegen de productie van foie gras. Deze actie, van samenwerkende dierenwelzijnsorganisaties Compassion in World Farming (CIWF), Albert Schweitzer Foundation for Our Contemporaries, L214 en PETA UK, is hiermee de grootste Europese actie tegen foie gras ooit. De ondertekenaars eisen een einde aan de zeer dieronvriendelijke dwangvoedering en het gebruik van individuele kooien. Volgens de Europese richtlijn is dwangvoedering illegaal. Individuele kooien zijn dat ook, maar worden in de praktijk nog veel gebruikt.

Wetenschappers van de Europese Commissie rapporteerden al in 1998 dat dwangvoedering gepaard gaat met veel dierenleed. Volgens de Europese wet is dwangvoedering illegaal, daar zij voorschrijft dat “het toegediende voeder en drinken en de wijze van toediening de dieren geen onnodig lijden of letsel mogen toebrengen.” Daarbij worden in Frankrijk, Hongarije en Spanje nog steeds individuele kooien gebruikt in de foie gras industrie, terwijl deze in de EU verboden zijn.

Jaarlijks worden wereldwijd meer dan 45 miljoen eenden en 1 miljoen ganzen gehouden voor foie gras, waarbij Frankrijk verantwoordelijk is voor 70% van de productie, gevolgd door Hongarije en Bulgarije.

Bekijk hier de beelden die dierenbeschermingsorganisatie L214 maakte over de productie van foie gras (LET OP:  bevat schokkende beelden)

©PiepVandaag.nl