Als schaap kun je maar beter niet op je rug liggen, want de kans is klein dat je weer op je pootjes terechtkomt. Dus toen een machinist van de NS dinsdag ter hoogte van Wijhe een schaap ondersteboven zag liggen twijfelde hij geen seconde. Hij zette direct de trein stil om het onfortuinlijke dier te helpen.

machinist
Verwenteld schaap | Foto: Rob Hille/Wikimedia

Een schaap dat op zijn rug ligt heet ook wel een ‘verwenteld’ schaap. Dit is niet alleen heel oncomfortabel voor het dier, het is na enige tijd ook nog eens dodelijk. Verwentelingen komen meestal voor bij schapen die niet geschoren zijn, zeker wanneer hun vacht ook nog eens nat is. Hun rug is dan zo breed dat ze niet zelfstandig kunnen opstaan.

Wanneer een verwenteld schaap niet overeind geholpen wordt drukken de ingewanden op de longen en de wervelkolom, waardoor het dier moeite krijgt met ademen en na verloop van tijd zal stikken. Drachtige schapen en vleesrassen als de Texelaar lopen het meeste risico op verwenteling, omdat ze topzwaar zijn.

In de benen
Toen de NS-machinist tussen Olst en Wijhe het schaap in een weiland op zijn rug zag liggen wist hij dat dit het einde kon betekenen van het dier. Daarom besloot hij meteen om de trein te stoppen, zodat het schaap weer rechtop gezet kon worden. Volgens de NS is het niet helemaal duidelijk of de machinist zelf, of de in de trein aanwezige agent van de landelijke politie het schaap weer in de benen heeft geholpen, maar dat doet niets af aan dit positieve nieuws.

Dierenvriend
Als het schaap kon spreken was het vast erg dankbaar geweest voor de onzelfzuchtige reddingsactie van de machinist, die uiteindelijk het risico liep dat de dienstregeling in de war raakte. Een enkele reiziger klaagde daarover via de sociale media:

“Vertraging, aansluiting gemist… voor een schaap. Domme actie.”

Anderen vonden echter dat de machinist een heel goede daad heeft verricht, zo vlak voor het einde van het jaar. En daar sluiten wij ons graag bij aan:

“Dierenvriend. Held! Topactie!”

Bronnen: De Stentor, Dierenbescherming ©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.