Onlangs kopte de NOS dat een meerderheid van de Nederlanders voor een vuurwerkverbod voor particulieren is. Niet alleen mensen hebben last van al die vuurwerkellende, ook voor dieren is het elk jaar weer een crime. Zeker is dan ook dat alle dieren in Nederland voor een vuurwerkverbod zijn. Voor hen zou zo’n verbod echt een uitkomst zijn.

Vuurwerkverbod
Foto via Pixabay

In steeds meer gemeenten worden vuurwerkvrije zones ingesteld. In deze gebieden mag niet meer worden geknald. Ondanks deze vooruitgang in de gemeentepolitiek kregen we begin deze maand toch weer een flinke domper voor onze kiezen: consumentenvuurwerk is nu cultureel erfgoed. De traditie van consumentenvuurwerk tijdens Oud en Nieuw is door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Gelukkig groeit het verzet tegen het afsteken van vuurwerk door consumenten aan alle kanten. Het aantal organisaties dat strijdt tegen een verbod is nog nooit zo groot geweest als dit jaar. De Partij voor de Dieren pleit al jaren voor een verbod op vuurwerk en ook GroenLinks heeft inmiddels het Vuurwerk Manifest getekend.

Helaas dringt alle ellende nog niet genoeg door tot het politieke hart van Nederland. Het kabinet heeft zich nog niet uitgesproken voor een vuurwerkverbod. Twee jaar geleden liet zij weten niets in zo’n verbod te zien. Het merendeel van de Nederlanders was toentertijd tegen een vuurwerkverbod en het kabinet deelde deze mening. Ook dit jaar komt er, ondanks dat de meerderheid voor een verbod is, geen landelijk verbod op consumentenvuurwerk. Vuurwerk hoort volgens de landelijke overheid bij de traditie van Oud en Nieuw.

Ook dit jaar zijn er alweer genoeg ongelukken gebeurd en dat terwijl vuurwerk alleen nog maar op 31 december tussen zes uur ’s avonds en twee uur ’s ochtends mag worden afgestoken. Op 7 november verloor de 12-jarige Dani van Gestel zijn hand bij het afsteken van een Cobra (illegaal vuurwerk). Half december ontplofte er vuurwerk in het gezicht van een 13-jarige jongen en op Eerste Kerstdag liep een man uit Beverwijk tijdens een vuurwerkongeval zwaar letsel op aan zijn handen. Dat het dit jaar niet bij deze slachtoffers zal blijven leren de cijfers van vorig jaar ons wel. Afgelopen Oud en Nieuw zijn 574 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld op de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis.

Naast de mensen hebben ook dieren veel last van vuurwerk. Zij worden zeer angstig van al dat geknal. Soms blijft het niet bij angst, want er vallen ook dierlijke slachtoffers. Zo werden er vorig jaar in Gelderland twee honden die op de vlucht waren voor het vuurwerk aangereden. Beide honden overleefden de klap niet. Ook moest de dierenambulance op Oudjaarsdag in Winterswijk een dode kat ophalen waarvan de staart helemaal was weggebrand door vuurwerk. Jack Russel Stitch uit Tilburg kwam vorig jaar om het leven door vuurwerk. Stitch snuffelde aan een buis met zwaar vuurwerk, dat op dat moment ontplofte.

Op Kerstavond van dit jaar is er bij onze Zuiderburen een twintigjarig paard gestorven door het afsteken van een vuurwerkbommetje. Het dier raakte zo in paniek dat hij helemaal verstrengeld raakte in het schrikdraad rondom zijn wei. Door de schokken die hij van dit draad heeft moeten incasseren is waarschijnlijk hart- en/of hersenschade ontstaan. Het paard heeft het met de dood moeten bekopen.

Eén en al treurnis dus voor de dieren dat vuurwerk. Wat kan je nu zelf doen als je (huis)dier bang is voor vuurwerk? Karen Soeters sprak hierover met dierenarts Piet Hellemans en hij gaf daarbij een aantal goede tips. Bekijk hier het gesprek:

©PiepVandaag.nl Lianne Raat

De redactie van PiepVandaag.nl wenst een ieder een geweldig en vooral veilig en diervriendelijke jaarwisseling!