De 14-jarige leeuwin Gypsi verhuisde samen met 5 andere leeuwen in juli 2014 van Nederland naar leeuwenopvang Lionsrock in Zuid-Afrika. Gypsi is gehandicapt geboren, met vastzittende achterpoten en knieën. Ze leefde tot 2009 in een Roemeense dierentuin maar werd gelukkig gered. Ruim een jaar na de verhuizing naar Lionsrock blijkt uit beelden van FOUR PAWS International dat Gypsi het daar prima naar haar zin heeft.

leeuwin Gypsi
Gypsi enkele dagen geleden | Foto: screenshot video FOUR PAWS International/YouTube

Door haar handicap heeft Gypsi relatief korte pootjes. Ze loopt moeilijk en dat maakt haar minder wendbaar. Zij was daarom het zorgenkindje van de groep, die verder bestond uit de nu 12-jarige Kongo en zijn zussen Neida en Nora. Zij waren afkomstig uit een circus, net zoals Simba en Pregan, die er zelfs geboren zijn. Gypsi leefde tot 2009 met haar broer Romany in een noodlijdende Roemeense dierentuin. Ze werden gered en gingen aanvankelijk naar roofkattenopvang Felida in Nederland. Romany overleed daar in juni 2013.

Terug
Roofkattenopvang Felida in het Friese Nijeberkoop bleek echter geen ideale omgeving voor de leeuwen. De behuizing liet aanvankelijk ernstig te wensen over, maar dankzij Stichting VIER VOETERS werd daar in 2013 verbetering in aangebracht. Het meest wenselijke was dat de leeuwen uiteindelijk terug konden naar hun oorspronkelijke habitat. Daarom zorgde VIER VOETERS ervoor dat de groep in juli 2014 naar Big Cat Sanctuary Lionsrock kon verhuizen, om daar zichzelf te kunnen zijn als leeuw en te genieten van een zorgeloze oude dag.

Zon
De verhuizing naar Lionsrock heeft Gypsi en de rest goed gedaan, net als de warme Afrikaanse zon. Bekijk hieronder hoe het nu met Gypsi gaat:

Bronnen: Vier Voeters, Four Paws/YouTube ©PiepVandaag.nl Bart van Riel