VIER VOETERS brengt leeuwen uit Nederlands opvangcentrum naar LIONSROCK 

Dinsdag was het eindelijk zover voor Kongo, Nora, Neida, Simba, Pregan en Gipsy: de zes leeuwen konden beginnen aan hun reis van het opvangcentrum van VIER VOETERS in het Nederlandse Nijeberkoop (Friesland) naar Zuid-Afrika. Om dit voor elkaar te krijgen werkten logistieke experts en dierenverzorgers van VIER VOETERS nauw samen met een ervaren team van drie dierenartsen, die de dieren verdoofden, hun medische toestand controleerden en hen overbrachten naar de speciale transportkisten. Per vrachtwagen reisden de leeuwen naar Schiphol, werden met een vrachtvliegtuig naar Johannesburg gevlogen en door het team van LIONSROCK naar het opvangcentrum voor grote katachtigen in de provincie Vrijstaat gebracht, waar zij gisterochtend in hun nieuwe onderkomen werden vrijgelaten.

Lionsrock - Nederlandse leeuwen
Vrijlating LIONSROCK | Foto: ©VIER VOETERS

Alle zes dieren hebben een turbulent verleden. Voordat zij in het opvangcentrum ‘Pantera’ (wat nu Felida heet) kwamen, moesten zij in circussen voorstellingen geven of leden een miserabel leven in een dierentuin. De imposante elf jaar oude Kongo en zijn even oude zusters Nora en Neida werden door hun voormalige trainer naar het centrum gebracht toen hij hen in het circus niet meer nodig had. Simba en Pregan, beide zeven jaar oud, zijn in een dierentuin in Duitsland geboren en in 2012 naar het centrum overgebracht. Pregan heeft geen manen omdat hij gecastreerd is. Gypsy heeft ook veel te lijden gehad: samen met haar vroegere maatje Romany (die vorig jaar stierf) werd zij gered uit een verlaten Roemeense dierentuin. De elf jaar oude leeuwin heeft vastzittende knieën en heeft daardoor een afwijkende manier van lopen ontwikkeld.

Samen met 80 andere leeuwen en 14 tijgers zullen deze zes leeuwen een echt leeuwenleven kunnen leiden onder de Afrikaanse zon. Helma van de Vondevoort, directeur van VIER VOETERS Nederland, was gisteren bij de vrijlating aanwezig. ‘Het was een heel bijzonder moment voor ons team. In Nederland hadden Kongo, Nora en Neida maar 130 m2 ruimte. Hier in LIONSROCK kunnen zij gaan genieten van een oppervlakte van één hectare. Simba en Pregan zijn in hun nieuwe verblijfplaats losgelaten en zijn die al direct gaan verkennen. Gypsy kreeg vlakbij de kliniek een speciaal verblijf in onze speciale zorgafdeling van 2.500 m2. Het warme en droge klimaat zal Gypsy’s botten goed doen’. Alle nieuwe dieren worden nauwlettend in de gaten gehouden door het LIONSROCK-team en een Nederlandse dierenverzorgster die ‘haar’ beschermelingen naar Zuid-Afrika begeleidde.

De internationale dierenwelzijnsorganisatie zal verdere maatregelen treffen om de situatie van de grote katachtigen die in het Nederlandse opvangcentrum verblijven duurzaam te verbeteren. Het centrum werd 20 jaar geleden opgericht als ‘Pantera’, maar om allerlei redenen werd het enkele jaren lang niet onderhouden. In oktober 2013 nam VIER VOETERS het centrum over. In de toekomst zal het als doorvoerstation voor grote katachtigen fungeren, maar ook permanente opvang bieden aan dieren die fysiek niet in staat zijn de lange reis te maken. Op dit moment verblijven er nog twee leeuwen, vijftien tijgers, een zwarte jaguar, een Afrikaans luipaard en een luipaardkat in het centrum.

LIONSROCK - Nederlandse leeuwen
Vrijlating LIONSROCK | Foto: ©VIER VOETERS

Persbericht VIER VOETERS