Vandaag zijn de eerste zes leeuwen van het Friese opvangcentrum van Stichting VIER VOETERS in Nijeberkoop op weg  naar LIONSROCK, het reservaat van VIER VOETERS in Zuid-Afrika. Daar krijgen de dieren de mogelijkheid om in een natuurlijke omgeving met meer ruimte weer echt als leeuw te kunnen leven. 

leeuwen
Leeuw Kongo ©VIER VOETERS

“De verwachting is dat de komende jaren zo’n honderd afgedankte tijgers en leeuwen vanuit heel Europa via Friesland naar Zuid-Afrika worden overgebracht” aldus Helma van de Vondevoort, directeur van Stichting VIER VOETERS.

In veel Europese landen is, net als in Nederland, wetgeving in de maak die wilde dieren in het circus verbiedt.

“Deze wetten zullen voor een enorme stroom aan `overbodige’ circusleeuwen en tijgers zorgen. Na de verbouwing zullen wij proberen jaarlijks vier transporten vanuit dit centrum in Friesland naar Zuid-Afrika te realiseren.

Dat komt neer op ongeveer twintig dieren per jaar. Daarnaast zijn we nu bezig een soortgelijk centrum op te richten in Duitsland. Dat is hard nodig, want na de discussies over roofdieren als circusdieren verwacht ik dat leeuwen en tijgers in dierentuinen de komende jaren ook ter discussie zullen worden gesteld”, aldus Van de Vondevoort.

Bekijk hier onder de filmpjes van de zes leeuwen die nu naar Lionsrock onderweg zijn.

Bron: VIER VOETERS ©PiepVandaag.nl