Een twee millimeter klein waterdiertje maakt relatief het hardste geluid ter wereld. Dat klinkt al interessant, maar het wordt nog gekker, opmerkelijk genoeg maakt hij die ‘herrie’ namelijk met zijn penis.

vijverdwergduikertje
Vijverdwergduikertje | Foto: Piet Spaans [CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons
Het diertje waar het hier om gaat is het vijverdwergduikertje, dat kan ‘zingen’ met een geluidssterkte van 99,2 decibel door zijn penis tegen zijn onderlichaam te wrijven. Het gemiddelde geluidsniveau dat gehaald wordt is 78,9 decibel, vergelijkbaar met het geluid van een passerende goederentrein.

Het vijverdwergduikertje zet zijn lied in om een geschikte partner te vinden.

Dr. James Windmill van de universiteit van Glasgow en collega’s maakten onderwateropnames met speciale microfoons:

“We waren ontzettend verbaasd, omdat we dachten dat het geluid van een groter beest kwam.”

De onderzoeksresultaten zijn recentelijk verschenen in het toonaangevende PLOS ONE.

Overal voor

Het vijverdwergduikertje komt in heel Europa voor. Wij kunnen het geluid horen, ware het niet dat het diertje onderwater leeft en daardoor 99% van alle geluid voor ons verloren gaat. Desalniettemin zegt Dr. Jerome Sueur:

“Het is zelfs zo hard dat iemand die langs een riviertje loopt, de beestjes op de bodem kan horen zingen.”

Grote dieren, veel herrie

Nu is het zo dat normaal gesproken de luidruchtigste dieren ook meestal de grootste zijn. Een blauwe vinvis produceert 188 decibel en een olifant 117. Relatief gezien is het geluid dat het vijverdwergduikertje maakt dus fenomenaal hard.

Dissecting Decibels: The Loudest Animals (Infographic)

animal decibels

Source:LiveScience

Een verklaring voor het unieke verschijnsel is volgens Sueur dat de seksuele selectie op hol is geslagen. Mannetjes moeten concurreren om de aandacht van vrouwtjes door middel van hun lied en dat moet dan zo hard zijn dat andere worden overstemd.

“Dat kan geëvolueerd zijn tot een overdreven geluidsniveau”, aldus Sueur.

Geen natuurlijke vijanden

Insecten beperken in het algemeen hun geluid om roofdieren niet alert te maken op hun aanwezigheid. Voor het vijverdwergduikertje lijkt dat geen argument en het onderzoek suggereert dan ook dat deze kleine diertjes geen natuurlijke vijanden hebben en daarom juist herrie maken. Hoe ze het geluid precies produceren is nog een raadsel.

Het geluid van het vijverdwergduikertje

Bronnen: NOS.nl & LiveScience.com ©PiepVandaag.nl