House of Animals-vrijwilliger Esther Kef (40) uit Amsterdam start op zondag 26 januari een langlauftocht van 1000 kilometer dwars door de Italiaanse Alpen. Ze wil hiermee aandacht vragen voor het varkensleed in de Nederlandse intensieve veehouderij, die op grote schaal varkensvlees exporteert naar Italië.  Als ze haar barre tocht volhoudt tot aan de finish, is ze de eerste die Italië heeft doorkruist op de lange latten.

Esther Kef gaat 1000 kilometer langlaufen tegens varkensleed in de veehouderij
Esther Kef gaat 1000 kilometer langlaufen tegens varkensleed in de veehouderij | Foto: House of Animals

Esther heeft Italië niet per toeval uitgekozen voor haar langlaufavontuur. Dit land is samen met Duitsland de grootste afzetmarkt van het Nederlandse varkensvlees:

“Er is dus niets Italiaans te ontdekken aan de beroemde ‘Italiaanse’ salami die in de Italiaanse supermarkten ligt. En hetzelfde geldt voor de Duitse Bratwurst. Ruim twee derde van de Nederlandse varkensvleesproductie is bestemd voor buitenlandse consumptie.”

Esther Kef gaat 1000 kilometer langlaufen tegens varkensleed in de veehouderij
Ruim twee derde van de Nederlandse varkensvleesproductie is bestemd voor buitenlandse consumptie | Foto: publiek domein

Italianen stomverbaasd

In de Italiaanse media is de missie van Esther Kef al ingeslagen als een bom. Veel Italianen zijn namelijk stomverbaasd om te horen dat hun salami niet uit Italië maar uit Nederland komt. Kef:

“Ze dachten dat de varkens die zij eten vrolijk ronddartelen door de Toscaanse heuvels. Ik wil de werkelijkheid achter de mortadella, prosciutto en salami laten zien en nodig mensen uit om geen vlees meer te kopen in supermarkten.”

Esther Kef gaat 1000 kilometer langlaufen tegens varkensleed in de veehouderij
‘Ze dachten dat de varkens die zij eten vrolijk ronddartelen door de Toscaanse heuvels’ | Foto: publiek domein

1000 kilometer van west naar oost

Op de langlauflatten zal Esther de Italiaanse Alpen doorkruisen van de regio Piemonte in het westen, naar Veneto in het oosten. Esther:

“Ik wil tijdens deze tocht laten zien dat een varken geen ding is, maar een liefdevol en intelligent dier, dat recht heeft op frisse lucht, stro en een modderpoel. In het wild wordt een varken gemiddeld 10 tot 15 jaar oud. Maar de 12 miljoen productievarkens in Nederland halen hun eerste levensjaar niet eens.”

Esther Kef gaat 1000 kilometer langlaufen tegens varkensleed in de veehouderij
12 miljoen productievarkens in Nederland halen hun eerste levensjaar niet | Foto: publiek domein

Sponsortocht

De 1000 kilometer langlaufen door de Italiaanse Alpen is tevens een sponsortocht om geld bijeen te brengen voor een speciale mediaproductie over varkens:

“We hopen voor elke kilometer 10 euro in te zamelen voor House of Animals, dat ingezet zal worden om varkensleed onder de aandacht te brengen in de media. Alle kosten voor deze tocht zijn of door onszelf gefinancierd, of gesponsord door bedrijven en hotels. Dus als je ons wilt steunen, weet dan dat 100 procent van jouw donatie naar House of Animals gaat. Namens de varkens, dank voor je steun!”

Esther Kef gaat 1000 kilometer langlaufen tegens varkensleed in de veehouderij
Namens de varkens, dank voor je steun! | Foto: publiek domein

Esther zal een blog bijhouden van haar 1000 kilometer lange avontuur door de Italiaanse Alpen. Animals Today zal de sponsoractie nauwlettend volgen.

Bron:

  • Persbericht

Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.