Mensen in Rusland en over de gehele wereld hebben geschokt gereageerd op een YouTube-video, die vlak voor Kerst werd gepubliceerd. Op de video is te zien hoe een ijsbeer kronkelt van de pijn, nadat er een explosief (een zogenaamde thunderflash) is ontploft in haar mond.

IJsbeer en jong
IJsbeer en jong | Foto via Pixabay

De moederijsbeer en haar jong werden geregeld waargenomen op een militaire basis van het Russische leger op Wrangel, een Russisch eiland in de Noordelijke IJszee. Militairen voerden de ijsbeermoeder en haar kind regelmatig, waardoor het stel steeds weer terugkwam. Echter vond de kok van de militaire basis het afgelopen november nodig het dier wat aan te doen: de sadist plaatste een explosief in het voedsel van de ijsbeer, die uiteindelijk in haar mond ontplofte. Omstanders filmden hoe de moederijsbeer kronkelde van de pijn en het bloed uit haar mond gutste.

De militairen op Wrangel verklaarden dat het dier nooit agressief of dreigend was naar de werkers toe. Ze leek de mensen, die haar uiteindelijk zo bruut zouden afslachten, te vertrouwen. Het lijkt experts onwaarschijnlijk dat het dier de aanslag heeft overleefd. Wat er met haar jong is gebeurd, is vooralsnog niet bekend.

IJsberen zijn in Rusland beschermde diersoorten. De Minister van Russische Natuurberscherming heeft de Russische Procureur Generaal opgeroepen de kok te straffen. Het kan hem op een gevangenisstraf komen te staan dat hij een zeldzaam dier heeft gedood. De ijsbeer staat op de Russische Rode Lijst van Bedreigde Diersoorten.

Inmiddels is er een petitie gestart, die de Procureur Generaal van Rusland oproept om een officieel onderzoek in te stellen en de dader(s) te vervolgen. Inmiddels hebben ruim 127.000 mensen wereldwijd de petitie getekend. Het doel is om tegen 15 januari minstens 130.000 handtekeningen binnen te hebben. Teken de petitie hier.

Bekijk hieronder de zeer schokkende beelden, van de lijdende ijsbeer:

Bronnen: DailyMail.co.uk & The PetitonSite.com ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor