De campagne Dolfinariumvrij Nederland zal doorgaan tot het Dolfinarium sluit of stopt met diergebruik voor vermaak. In een artikel in de Telegraaf van 20 december verklaart Dolfinarium-directeur Bert van de Hoef dat activisten met hun negatieve pr sponsoren en commerciële partners van het Dolfinarium in Harderwijk hebben verjaagd.

Dolfinarium
Emty the Tanks! | Foto: Bart van Riel/AnimalsToday.nl

De dierenorganisaties achter de campagne – Stichting Bite Back, Stichting Dierbewustleven en Stop Dierenleed Nederland – zijn blij te horen dat het Dolfinarium nu dus erkent dat acties werken, hoewel dit jarenlang werd tegengesproken. Ook in 2018 zullen de samenwerkende organisaties maandelijks een actie houden bij het Dolfinarium om mensen te informeren. En daarnaast sponsoren en bedrijven aanschrijven om hen te bewegen niet langer met het Dolfinarium samen te werken. Woordvoerder Alex Romijn:

“Wij voeren elke maand actie en we merken dat de bezoekersaantallen elk jaar blijven dalen. Dit is toe te schrijven aan groeiende bewustwording. Steeds meer mensen begrijpen dat het niet oké is om dieren zoals dolfijnen voor vermaak te houden en in zo’n beperkte omgeving op te sluiten. Het Dolfinarium is niets meer of minder dan een watercircus. En mensen snappen dat.”

Dolfinarium
Empty the Tanks 2017 Harderwijk | Foto: ©Ed Heesbeen

Wilde dieren
Voor dolfijnen betekent een dolfinarium een troosteloos bestaan in een zeer beperkende omgeving. Waar hun wilde soortgenoten vele tientallen kilometers per dag zwemmen en tot grote dieptes kunnen duiken, zijn dolfinariumdolfijnen binnen enkele slagen op de bodem of aan de rand van hun verblijf. Dolfijnenshows zijn bovendien niet respectvol naar de dieren toe. Trainers staan op de ruggen en neuzen van dolfijnen. Ook voorttrekken, slepen en laten lanceren door de dieren zijn gebruikelijke ‘interacties’. Het Dolfinarium presenteert de dolfijnen ook graag als ‘speelkameraadjes’. Je zou als bezoeker bijna vergeten dat het wilde dieren zijn. Alex Romijn:

“Hoe kun je vele andere dieren, zoals olifanten, verbieden in een circus, maar een dolfijn die puur ingezet wordt voor vermaak nog wel tolereren? Het is onvermijdelijk dat het Dolfinarium stopt. En wij gaan net zo lang door tot het zover is. We zullen daarom komend jaar nog een extra tandje bijzetten. Ook in samenwerking met andere organisaties.”

Empty the Tanks
Ook het welbekende SeaWorld moet de poorten sluiten | Foto: Bart van Riel/AnimalsToday.nl

Verbod
Frankrijk nam onlangs het besluit om een verbod in te stellen op het fokken van dolfijnen. In de praktijk betekent dit dat dolfinaria er uiteindelijk zullen verdwijnen. De organisaties achter Dolfinariumvrij Nederland hopen dat de Nederlandse politiek dit voorbeeld volgt en ook een verbod instelt. Er zijn diverse initiatieven, waaronder die van Ric O’Barry, om een opvangplek te bieden aan dolfijnen van dolfinaria. Dolfinariumvrij Nederland hoopt dat de dieren daar uiteindelijk naartoe mogen en, waar mogelijk, op termijn terug kunnen naar de vrije natuur.

Empty the Tanks
Gevangen in te kleine bassins | Foto: Bart van Riel/AnimalsToday.nl

Persbericht Dolfinariumvrij Nederland