In Iran zijn recent honderden haaien dood aangespoeld. De dieren zijn gevonden aan de kust van het eiland Shïf in de Perzische Golf. Volgens milieuambtenaar Hossein Delshab waren de vinnen afgezaagd.

Perzische Golf
Vinloze dode haaien | Foto: Wikimedia

Haaienvinnen worden wereldwijd gebruikt voor consumptie, de bekende haaienvinnensoep, en brengen zo’n 1,70 euro op per kilo. Ook worden haaienvinnen gebruikt in traditionele oosterse medicijnen. De vinnen worden vaak afgezaagd terwijl de haaien nog in leven zijn. De dieren worden vervolgens terug in zee gegooid, waar ze een langzame dood sterven door verstikking, bloedverlies of doordat ze worden opgegeten door andere diersoorten. Niet alleen is het ontvinnen van haaien dieronvriendelijk en niet ethisch, haaien hebben ook een belangrijke rol bij het tegengaan van klimaatverandering.

Verbod
Sinds 2014 geldt er in Iran een verbod op het vangen van haaien. Een overtreding kan tot een boete van maximaal 7000 dollar leiden. Ook elders in de wereld, zoals in Amerika en Europa, is het ontvinnen van haaien aan banden gelegd. Op de website van de Humane Society International kunnen mensen een No Shark Fin pledge ondertekenen.

Haaienvinnen
Haaienvinnen | Foto: chooyutshing/flickr

Bronnen: The News Tribune, Humane Society International ©AnimalsToday.nl Esther van der Spek