Een geweldig mooie overwinning in Frankrijk. Er komt een verbod op het in gevangenschap opvoeden van orka’s en dolfijnen. Ook het houden van bruinvissen, dolfijnen en orka’s gaat verboden worden! Voor de orka’s en tuimelaars die nu al in gevangenschap leven wordt een uitzondering gemaakt.

gevangenschap
Een nieuwe wet in Frankrijk verbiedt het in gevangenschap opvoeden van dolfijnen, orka’s en bruinvissen | Fotocredit: loic.v Flickr via Compfight cc

Afgelopen woensdag werd een eerste versie van de nieuwe wet door Segolene Royal getekend, de Franse minister van Milieuzaken. Deze wet zou het houden van dolfijnen in gevangenschap moeten inperken, maar de minister besloot later om de regels strenger te maken toen zij hoorde dat sommige dieren in dolfinaria zelfs gedrogeerd worden.

Vijf dierenbeschermingsorganisaties hebben een gezamenlijke verklaring afgegeven en noemen de actie van de minister een ‘historische Franse zege’. Ze hopen dat het verbod uiteindelijk een einde zal maken aan alle ‘zeecircussen’.

De dierentuinen in Frankrijk hebben met verbazing kennis genomen van de nieuwe wet. Zij zeggen niet te zijn geraadpleegd over het verbieden van het houden van zeezoogdieren. Zo zegt de manager van het Marineland Antibes zeedierenpark dat de actie van Royal is ingeslagen als een bom.

Met de nieuwe regelgeving wordt ook direct contact tussen het publiek en de zeezoogdieren verboden en dus ook het zwemmen met dolfijnen. Daarbij moeten de bassins waar de dieren in gehuisvest zijn groter worden.

De attractieparken krijgen zes maanden de tijd om zich aan de nieuwe regels aan te passen en binnen drie jaar moeten de bassins vergroot zijn. Laat Frankrijk met deze nieuwe wetgeving een voorbeeld zijn voor andere landen.

Bron: Nu.nl ©Animals Today


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.