Voor het eerst in tweehonderd jaar leven er weer wolven in Denemarken. Vijf jaar geleden werd een enkele wolf gezien, inmiddels is duidelijk dat er een wolventroep leeft in Jutland, dat grenst aan Duitsland.

Denemarken
Er leeft weer een troep wolven in Denemarken | Fotocredit: mmariomm Flickr via Compfight cc

Sinds 1813 is er geen wolf meer gezien in Denemarken, tot een waarneming van een wolvenreu in 2012 in Jutland. Onderzoekers vroegen zich af het mannetje alleen zou blijven, of een vrouwtje tegen zou komen. Inmiddels is duidelijk dat er een troep wolven leeft in het gebied. Uit DNA-onderzoek van de ontlasting van het waargenomen mannetje blijkt het te gaan om het jong van de wolf die vijf jaar geleden werd gezien. Dit dier leeft samen met een vrouwtje: camera’s hebben in het najaar vastgelegd hoe de dieren rondtrekken in West-Jutland. Het vrouwtje heeft, waarschijnlijk vorige lente, maar liefst zo’n 500 kilometer afgeleverd. Uit het DNA-onderzoek van haar ontlasting blijkt dat ze uit een groep komt die 25 kilometer ten zuiden van Berlijn leeft.

Peter Sunde, onderzoeker van het gedrag van wilde dieren aan de universiteit van Aarhus, geeft aan dat wolven, net als in andere landen, gedood zijn door mensen.

“Wolven werden in Denemarken uitgeroeid door intensieve vervolging. Sinds het einde van de twintigste eeuw worden ze beschermd. In 2016 leefden er 47 families in Europa, die zich voortplantten. Jonge wolven passen zich makkelijk aan en verspreiden zich nu naar het noorden van Duitsland en Denemarken.”

Volgens onderzoekers zijn er zeker vijf wolven, vier mannetjes en een vrouwtje, in Denemarken. Als het koppel dit jaar succesvol paart, groeit hun aantal verder. Sunde:

“Ze kunnen dit ook een jaar uitstellen, aangezien ze zich waarschijnlijk nog niet langer dan een maand of acht gesetteld hebben. Als we in mei-juni twee wolven zien, is de kans klein dat ze zich momenteel al voortplanten, want het vrouwtjes zou dan rond die tijd bij haar hol blijven om voor de jongen te zorgen. Het mannetje gaat in dat geval alleen op zoek naar voedsel.”

Niet iedereen is even gelukkig met de terugkeer van de wolf. Schapenboeren maken zich zorgen en hebben de overheid gevraagd actie te ondernemen na een aantal aanvallen door wolven eerder dit jaar. Sinds de eerste wolf werd gezien zijn een paar dozijn schapen gedood: de boeren hebben om compensatie gevraagd, zodat ze betere omheiningen kunnen bouwen om hun kuddes te beschermen.

Guillaume Chapron, van de Zweedse universiteit voor Landbouwwetenschappen:

“Zo lang we ze niet storen, kunnen ze zich prima redden in dit door mensen gedomineerde landschap. Er is geen reden waarom wolven niet succesvol zouden kunnen leven in Denemarken. De vraag is vooral of mensen de aanwezigheid van wolven zullen accepteren. De wolven moeten iets eten. Als ze zich realiseren dat Deense schapen niet verkeerd smaken kan dat problemen opleveren. Het zal interessant zijn om te zien tot op welke hoogte we samen kunnen leven met grote roofdieren.”

Bron: Newsweek, The Guardian ©Animals Today Angelique Lagarde