Bij de beruchte teckelfokkers in Woerden heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deze week een hercontrole uitgevoerd en wederom werd niet voldaan aan de basiseisen voor dierenwelzijn. Vorige maand werden bij de fokker 150 verwaarloosde honden in beslag genomen. Honderd teckels bleven achter en de fokkers kregen de kans om de situatie van de dieren te verbeteren.

Dierenwelzijn bij beruchte teckelfokkers Woerden niet verbeterd | Foto: publiek domein

Volgens een woordvoerder van de NVWA is der sindsdien onvoldoende gedaan om aan de basiseisen voor dierenwelzijn te voldoen:

“De omstandigheden zijn nog steeds niet in orde. De inspecteurs hebben gezien dat er nog steeds problemen waren.”

Eerder deed de politie samen met de NVWA een inval, na een melding van voorbijgangers. Zij hadden een groot aantal puppy’s in kooien buiten zien zitten. Een ooggetuige vertelde aan RTV Utrecht:

“We zagen ook auto’s met buitenlandse kentekens op het terrein. Het zag er verdacht uit. De hondjes gingen enorm tekeer, heel zielig.”

Bij de fokker werden uiteindelijk 150 honden aangetroffen die klaar waren gemaakt voor vervoer. Sommige honden waren nog geen twee weken oud. Een woordvoerder van de politie:

“De dieren waren verwaarloosd, het waren er meer dan toegestaan en ze zouden op een niet-toegestane manier vervoerd worden. Ook hadden de fokkers geen vergunning. De dieren zijn meegenomen en in veiligheid gebracht.”

Woerden
Een van de slachtoffers uit Woerden | Foto: AnimalsToday.nl

De fokkers, een moeder en een dochter, runnen twee fokkerijen naast elkaar in Woerden en zijn berucht. Al jaren zijn er meldingen over honden die zeer angstig en gestoord gedrag vertonen. De praktijken van de fokkers kregen nationale bekendheid door een uitzending van het AVROTROS-programma Opgelicht?!.

Paspoortfraude
Ook het frauderen met de paspoorten is kinderlijk eenvoudig, zo blijkt uit de uitzending (vanaf 33’35”). Karen Soeters spreekt namens House of Animals en zij reageert op het centrale voorbeeld in de uitzending over de beruchte fokkers van teckels uit Woerden, die alle regels overtreden en ook met paspoorten en chips frauderen:

“Het gaat om meer dan 100 honden, dus je spreekt hier van broodfok. (…) Ze chippen de hond wel, maar registreren de hond niet. Ze hebben meer dan 20 honden gefokt dus dan ben je bedrijfsmatig aan het fokken, en daar heb je allerlei vergunningen voor nodig. Maar een paar maanden geleden stonden ze nergens ingeschreven.”

Omdat paspoorten zo makkelijk te verkrijgen zijn, is niet goed in te schatten hoe groot deze fraude met paspoorten op nationaal en internationaal niveau werkelijk is. Karen Soeters benadrukt dat de fraude niet alleen illegaal is en slecht voor dierenwelzijn, maar ook gevaarlijk:

“Je weet totaal niet waar de oude honden vandaan komen, die zouden zomaar uit het buitenland kunnen kome. En als ze dan ongevaccineerd zijn loop je ook nog eens de kans dat er rabiës (hondsdolheid – red.) het land binnenkomt.”

Of na de recente controle de overgebleven 100 honden eindelijk ook in beslag worden genomen wilde de NVWA nog niet zeggen:

“Dat laten we eerst aan de mensen van de fokkerij zelf weten.”

Bronnen: RTV Utrecht, AVROTROS ©AnimalsToday.nl