Douaniers op het Londense vliegveld Heathrow hebben twee gierenjongen en 19 eieren van bedreigde vogelsoorten in beslag genomen. Een reiziger uit Zuid-Afrika had de eieren in een riem om zijn lichaam verstopt. De smokkelaar is gearresteerd.

Heathrow
Foto: uitsnede screenshot video rhubh Kubju/YouTube

Bij controle van een man die arriveerde met een vlucht vanuit Zuid-Afrika, trof de douane vorige week op vliegveld Heathrow twee gierenjongen aan die tijdens de reis uit het ei waren gekomen. Daarnaast had hij nog 17 andere eieren bij zich van zeldzame en bedreigde Zuid-Afrikaanse roofvogels, zoals adelaars, haviken, gieren en wouwen. De 56-jarige Ier is gearresteerd.

Beschermd onder CITES
Specialisten onderzochten de eieren en constateerden dat het gaat om vogelsoorten die beschermd worden onder de CITES-overeenkomst (Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna­). De giertjes en eieren zijn eerst naar een speciale ruimte voor in beslag genomen dieren op Heathrow gebracht, waar de eieren werden uitgebroed. Daarna zijn ze vervoerd naar een gespecialiseerde opvang. Grant Miller van het CITES-team op Heathrow:

“Door deze poging tot smokkelen te voorkomen, heeft het team ervoor gezorgd dat de vogels en eieren onmiddellijk de juiste verzorging en aandacht kregen.”

Het onderzoek is overgedragen aan het National Crime Agency. De verdachte is intussen vrijgelaten op borgtocht.

https://www.youtube.com/watch?v=I1jyBxgIE5I

Bedreiging
De smokkel in bedreigde dieren is een zeer lucratieve, criminele industrie, die gevoed wordt door de enorme vraag naar zeldzame en exotische diersoorten. De internationale illegale handel bedreigt het voortbestaan van vele bedreigde dieren en planten.

Bron: BBC ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde