Bijna een op de drie boomsoorten wordt met uitsterven bedreigd door landbouw, houtgebruik, veeteelt, huizenbouw, bosbranden en klimaatverandering. Een studie keek naar de staat van de bomen wereldwijd en stelde vast dat van de bijna 60.000 boomsoorten 30 procent definitief van de aardbodem dreigt te verdwijnen.

Een op drie boomsoorten met uitsterven bedreigd
Bladeren esdoorn | Foto: publiek domein

De studie maakte gebruik van het werk van de Global Tree Assessment van de afgelopen vijf jaar, waarin 60 instellingen en meer dan 500 experts het uitstervingsrisico voor ’s werelds 58.497 boomsoorten onderzochten. Bomen als de (Amerikaanse) eik, esdoorn, magnolia en ebbenhout staan op wereldniveau op de rand van uitsterven. Veel andere soorten hebben in toenemende mate moeite om te overleven, bijvoorbeeld door toenemende warmte en droogte. Het grootste aantal bedreigde soorten vinden we in Brazilië, waar 1.788 soorten gevaar lopen. De andere vijf landen zijn Indonesië, Maleisië, China, Colombia en Venezuela.

Een op drie boomsoorten met uitsterven bedreigd
Magnolia | Foto: publiek domein

Waardevol

Een op de vijf boomsoorten wordt rechtstreeks door de mens gebruikt voor voedsel, brandstof, hout, medicijnen, tuinbouw en andere toepassingen. Hoewel bomen waardevol zijn voor mensen, zijn er ten minste 142 soorten als uitgestorven geregistreerd en verdwijnen er nog veel meer door ontbossing, houtgebruik en slecht bosbeheer. De grootste bedreigingen zijn houtkap voor het planten van landbouwgewassen (beïnvloedt 29 procent van de soorten) , kap voor hout (27 procent), het ruimen van bossen voor veeteelt (14 procent), verstedelijking (13 procent) en natuurbranden (13 procent). Klimaatverandering vormt een toenemende bedreiging, met hogere temperaturen en weersveranderingen die de habitat van bomen beïnvloeden. In Europa heeft onder meer de beuk daar veel last van.

Een op drie boomsoorten met uitsterven bedreigd
Beuk in Beieren | Foto: publiek domein

Ongeveer 180 boomsoorten worden bedreigd door de stijgende zeespiegel en zwaar weer, waaronder magnolia’s in het Caribisch gebied. De verhoogde risico’s van natuurbranden vormen een bedreiging voor bomen op Madagaskar en voor Amerikaanse eikensoorten. Het rapport waarschuwt dat meer dan 400 soorten op de rand van uitsterven staan, omdat er minder dan 50 individuele bomen in het wild van over zijn.

Een op drie boomsoorten met uitsterven bedreigd
Amerikaanse eik | Foto: publiek domein

Meer bescherming bedreigde boomsoorten

Het onderzoek, gepubliceerd door Botanic Gardens Conservation International (BGCI), benadrukt ook dat 64 procent van alle boomsoorten in ten minste één beschermd gebied te vinden is. BGCI roept daarom op om de beschermde gebieden voor bedreigde boomsoorten uit te breiden, risicobomen te verzorgen in botanische tuinen en om meer geld van bedrijven en het publiek te gebruiken voor het behoud van bomen. Paul Smith, secretaris-generaal van de BGCI:

“Elke boomsoort is belangrijk; voor de miljoenen andere soorten die afhankelijk zijn van bomen en voor mensen wereldwijd. Dit rapport is een wake-up call voor iedereen over de hele wereld dat bomen onze hulp nodig hebben.”

Hoewel in de eerder genoemde landen het grootste aantal variëteiten met uitsterven wordt bedreigd, lopen boomsoorten op eilanden proportioneel meer risico. Dit is vooral zorgwekkend omdat veel eilanden boomsoorten hebben die nergens anders te vinden zijn, aldus het rapport

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR