Kattenbaasjes in Alphen aan den Rijn maken zich zorgen: waarom liggen er de laatste tijd zo veel dode katten in het water? Gaat het om pure pech, of is er meer aan de hand? Is er wellicht een kattenhater aan het werk?

Getuigen gezocht: Dode katten in water Alphen aan den Rijn
Gaat het om pure pech, of is er meer aan de hand? | Foto (illustratief): publiek domein

Kat Sniper is één van de meest recente slachtoffers. Acht jaar oud en zeer gewend in de omgeving, kwam hij een paar dagen niet thuis. Zijn bazin, Mandy Heppener, zat zes dagen in onzekerheid en zocht op plekken waar Sniper vaker verbleef. Totdat de Dierenbescherming belde met slecht nieuws: er was een dode kat gevonden in het water langs de Heimanswetering; het bleek Sniper te zijn.
.

Katten te water

Nu komt het vaker voor dat katten te water raken. Daarom worden op sommige plekken maatregelen genomen die de zwemmende kat helpen op de kant te klauteren. In Kaag en Braassem en Nieuwe Wetering worden faunatrappen geplaatst, in Leiden en Amsterdam zijn touwen langs de waterkant aangebracht. Helaas is dit in Alphen nog niet gebeurd.
.

In Den Haag nog veel dieronvriendelijke kades

Vermoeden van opzet in Alphen aan den Rijn

Is Alphen aan de Rijn is mogelijk meer aan de hand dan dieronvriendelijke waterlopen. Verschillende inwoners vermoeden dat er opzet in het spel is. Mandy Heppener:

“Ik weet zeker dat Sniper niet zelf naar het water is gegaan, hij is er doodsbang voor. Nee, ik vermoed dat hij in het water van de Oude Rijn is gegooid en toen is afgedreven.”

Ook anderen zien mogelijk kwade opzet. Zo schreef een Alphenaar onlangs op social media:

“Valt mij op dat er met name in Kerk en Zanen de laatste tijd veel dode katten uit sloten worden gehaald.”

De vermoedens zijn niet helemaal uit de lucht gegrepen, want in de regio van de Alphense Dierenambulance zijn vaker gevallen voorgekomen waar gedacht werd aan moedwillige mishandeling door kattenhaters, zoals in Zwammerdam (2007), Alphen, Oude Rijn (2013), Alphen, Zegersplas (2016) en Hazerswoude, Rijndijk (2019). Het is in alle gevallen bij vermoedens gebleven, bewijs is nooit gevonden. Onderstaande reportage dateert uit 2013, toen er opvallend veel katten in Alphen te water raakten:
.

.
Nieuw Elan-raadslid en oud-dierenwethouder Robert-Jan Blom bepleit meer onderzoek, met name om te bepalen of de katten misschien vergiftigd zijn of in vervuild water terecht zijn gekomen. Ook de Dierenambulance wil meer weten over de situatie voordat ze de noodklok luidt. Drie à vier meldingen van een dode kat per week is volgens hen nog geen reden voor paniek. Intussen probeert Mandy Heppener informatie te verzamelen over de dood van Sniper. Nu de politie geen camerabeelden vrijgeeft van de omgeving van de Heimanswetering of de Oude Rijn, is het belangrijk dat mensen die iets gezien of gehoord hebben over mishandeling of verdrinking van katten in Alphen aan den Rijn zich melden.

Getuigen gezocht

Heb je iets gezien of gehoord over deze (of andere) katten mishandelingen in Alphen aan den Rijn? Neem dan contact op met de politie:

Algemeen nummer: 0900-8844
Criminele Inlichtingen Eenheid: 079-3458999
Meld misdaad anoniem: 0800-7000
Dierenpolitie: 144

Mocht je naar aanleiding van deze of andere (mogelijke) mishandelingen contact willen opnemen met de redactie van AnimalsToday, dan kan dat via: redactie@animalstoday.nl. Indien gewenst kunnen wij informatie doorgeven aan de politie, waarbij we je privacy waarborgen.

Bron:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée