Er moeten betere maatregelen komen tegen dieronvriendelijke kades van grachten in Den Haag, zo luidt een oproep van de lokale dierenambulance en de Haagse PvdD. Op veel plaatsen kunnen dieren met geen mogelijkheid uit het water komen, omdat de kades te steil en te hoog zijn. Er zijn meer opstapjes, touwen en nestplateaus nodig, bijvoorbeeld om te water geraakte katten te redden.

dieronvriendelijke kades
Op veel plaatsen kunnen dieren met geen mogelijkheid uit het water komen, omdat de kades te stijl en te hoog zijn | Foto: screenshot video Den Haag FM/YouTube

In Den Haag worden door de dierenambulance wel eens dode katten gevonden die niet meer uit het water konden klimmen. Veel kades van waterlopen in de stad zijn voorzien van een steile betonnen of stalen beschoeiing, waarbij het voor de dieren niet mogelijk is om er weer uit te komen. Vaak resulteert dit in hun dood. Het probleem is overigens niet Haags; overal in Nederland zijn dieronvriendelijke kades te vinden.


..
Moe, afgelopen

Katten worden het slachtoffer, maar ook jonge watervogels zijn de dupe van dieronvriendelijke kades. Veel watervogels nestelen op het land en zodra de jongen groot genoeg zijn worden ze meegenomen naar het water. Alleen, ze kunnen nog niet vliegen. Vanaf dat moment zitten ze in een val, want eenmaal in het grachtenwater kunnen ze er niet meer uit. Voortdurend moeten zwemmen kost veel energie en dat wordt de jonge vogels door uitputting snel fataal. Willemsvaartschipper Chris Schram vertelt tegen Den Haag FM:

“Dan is het zwem, zwem, zwem, zwem, zwem, moe en afgelopen.”

dieronvriendelijke kades
Een nestplateau kan levens redden | Foto: screenshot video Den Haag FM/YouTube

Er zijn diverse mogelijkheden voor dieren om uit het water te komen. Zo kan een kat een tijdelijk heenkomen vinden op een nestplateau, bestemd voor bijvoorbeeld meerkoeten (zie bovenstaande foto), al is dat tijdens het broedseizoen minder gewenst. Er zijn gemeenten waar ‘dierentrappetjes’ aan de kade komen of touwen worden opgehangen, zodat dieren zelfstandig uit het water kunnen klimmen.

In onderstaande video van Den Haag FM hoor je onder meer onder meer Anouk Korporaal van Dierenambulance Den Haag, over de dieronvriendelijke kades van Den Haag:
.

.
Gelukkig lukt het ook regelmatig om een te water geraakt dier te redden, al zal daarbij vaak een hulpdienst aan te pas moeten komen. Het is daarom goedkoper om kades diervriendelijk te maken, zodat de brandweer niet altijd hoeft uit te rukken voor een kat in de gracht. Niets zou verdrinkingsdood mogen veroorzaken wanneer dat te voorkomen is.

dieronvriendelijke kades
Een veilig heenkomen maakt het verschil | Foto: Dierenhospitaal en Dierenambulance Den Haag e.o.

Dieronvriendelijke kades

Woon je zelf in een gemeente met dieronvriendelijke kades? Trek aan de bel bij de gemeenteraad en neem bij noodsituaties contact op met de lokale dierenambulance. Je kunt ons ook een foto sturen met tekst en uitleg over de situatie: redactie@animalstoday.nl. Ook zien we graag beeld, tekst en uitleg over eenvoudige en praktische oplossingen om te water geraakte dieren te helpen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR