Het verbod op de verkoop van foie gras (vervette ganzen- en eendenlever) in Californië (Verenigde Staten) is door een federale rechter tenietgedaan. Sinds eind vorige week mogen restaurants de lever van de gedwangvoederde vogels helaas weer serveren.

ganzenlever
Foto Credit: Animal Equality Germany via Compfight cc

In 2012 trad het in 2004 ingevoerde verbod op de verkoop van foie gras in Californië in werking. Hiermee was Californië de eerste Amerikaanse staat waarin het product niet meer verkocht mocht worden. Federale rechter Stephen V. Wilson van de US District Court heeft dit verbod vorige week ingetrokken: volgens hem betreft het een poging de federale wetgeving omtrent pluimveeproducten te omzeilen en is dit ongrondwettelijk.

Chefkoks in de staat zijn opgetogen dat het verbod na twee jaar is opgeheven en ze het orgaan van ernstig mishandelde ganzen en eenden weer mogen gebruiken.

Jon Shook van restaurant Animal in Los Angeles:

“We zijn buiten onszelf van vreugde. Een van onze klanten belde ons vanuit de rechtszaal terwijl hij huilde van blijdschap.”

Voor het verbod in 2012 in werking trad organiseerde Animal een foie grasfeest met een diner van acht gangen, zodat men zich nog flink kon volproppen.

Ook Josiah Citrin van restaurant Melisse in Santa Monica sprong een gat in de lucht en wil foie gras weer zo snel mogelijk serveren :

“Ik ben zo enthousiast dat ik weer wat culinaire vrijheid terug heb.”

Dierenrechtenorganisaties zijn zeer teleurgesteld over het besluit van de rechter. People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) heeft aangekondigd actie te gaan voeren bij restaurants die de lever weer op de menukaart zetten.

“We trekken een lijn in het zand bij alle restaurants die deze wreedheid in een blikje weer gaan serveren”, aldus Ingrid Newkirk.

Wil je ook dat foie gras toch verboden wordt in Californië? Op Care2 kun je deze petitie tekenen.

Bron © PiepVandaag.nl Angelique Lagarde