300.000 handtekeningen voor einde foie gras productie in EU 

Vandaag ontving de Europese Commissie in Brussel meer dan 300.000 handtekeningen, afkomstig uit meer dan 20 Europese landen, tegen de productie van foie gras. Deze actie, van samenwerkende dierenwelzijnsorganisaties Compassion in World Farming, Albert Schweitzer Foundation for Our Contemporaries, L214 en PETA UK, is hiermee de grootste Europese actie tegen foie gras ooit. De ondertekenaars eisen een einde aan de zeer dieronvriendelijke dwangvoedering en het gebruik van individuele kooien. Volgens de Europese richtlijn is dwangvoedering illegaal. Individuele kooien zijn dat ook, maar worden in de praktijk nog veel gebruikt.

foie gras
© CIWF

Geert Laugs, directeur van Compassion in World Farming:

“Europese burgers hebben de buik vol van deze Middeleeuwse praktijken. Het is tijd voor de Europese Commissie om haar wetten daadwerkelijk uit te voeren en hier nu een einde aan te maken.”

Wetenschappers van de Europese Commissie rapporteerden al in 1998 dat dwangvoedering gepaard gaat met veel dierenleed. Volgens de Europese wet is dwangvoedering illegaal, daar zij voorschrijft dat “het toegediende voeder en drinken en de wijze van toediening de dieren geen onnodig lijden of letsel mogen toebrengen.”1 Daarbij worden in Frankrijk, Hongarije en Spanje nog steeds individuele kooien gebruikt in de foie gras industrie, terwijl deze in de EU  verboden zijn2. Foie gras productie leidt al jaren tot protest, maar nog nooit kwamen er zoveel mensen uit zoveel verschillende landen in actie om een einde te eisen aan dit dierenleed.

Jaarlijks worden meer dan 45 miljoen eenden en 1 miljoen ganzen gehouden voor foie gras, waarbij Frankrijk verantwoordelijk is voor 70% van de productie, gevolgd door Hongarije en Bulgarije. In veel landen, waaronder Nederland, is de foie gras productie illegaal. Mahi Klosterhalfen, directeur en voorzitter van de Albert Schweitzer Foundation in Duitsland:

“Foie gras productie is een van de meest afschuwelijke vormen van dierenleed van onze tijd en moet gestopt worden.”

Mimi Bekhechi, directrice van PETA UK:

“Het wetenschappelijke bewijs over dwangvoedering is glashelder: het is wreed en het moet verboden worden. De EU’s eigen wetenschappelijke comité SCAHAW (Scientific Committee on Animal Health and Animal Welfare) concludeerde al lang dat dwangvoedering het welzijn van de dieren ernstig aantast, maar toch, 16 jaar later, lijden de vogels nog steeds.”

Welzijnsproblemen zijn onder andere verwondingen aan de slokdarm, disfunctioneren van de lever, spijsverteringsziektes zoals “wet neck” (abnormale vetuitscheiding) en verwondingen aan de poten door de kooien.

Persbericht Compassion in World Farming (CIWF), PETA UK, Albert Schweitzer Foundation for Our Contemporaries, L214