In het zuiden van Australië zijn 700 koala’s geëuthanaseerd tot grote ontzetting van onder andere de Australische Koala Foundation. Volgens lokale autoriteiten zijn de dieren gedood om onnodig lijden te voorkomen. Er zou namelijk sprake zijn overpopulatie en om ze van een hongerdood te behoeden heeft men ingegrepen.

700 koala's
Foto via Pixabay.com

De Australische Koala Foundation is ziedend en vindt dat de overheid zich kapot moet schamen voor de actie, die volgens hen ook nog eens met opzet geheim is gehouden.

Minister Neville, eindverantwoordelijk voor de uitgevoerde ruiming zegt dat alles is gedaan met juist het oog op dierenwelzijn, in overleg met dierenartsen en koala-experts en dat het ook geen geheime actie was. Met betrekking tot dat laatste zegt en belooft zij wel in de toekomst transparant te zijn over het zogenaamde ‘koala-management’.

Ten tijde van de komst van de Britse kolonisten, eind 1700, waren er zo’n 10 miljoen koala’s in het wild te vinden in Australië, inmiddels zijn er nog maar zo’n 100.000. De populatie is enorm afgenomen onder invloed van verlies van leefgebied, ziektes en bosbranden.

Januari jongstleden nog, teisterden hevige bosbranden het zuiden van Australië en werd 12.000 hectare bos in de as gelegd.

Bronnen: Sputniksnews.com, RTLNieuws.nl & NU.nl ©PiepVandaag.nl