In een vervallen schuur in het Vlaams-Brabantse Grimbergen zijn de gemummificeerde lijken gevonden van vele tientallen konijnen, die hoogstwaarschijnlijk in hun batterijkooien zijn gecrepeerd. Dat meldt Animal Rights België. De schuur stond achter een dichtgetimmerde woning en alles wijst erop dat de dieren aan hun lot overgelaten werden om te sterven.

Grimbergen
Mummies van tientallen gecrepeerde konijnen gevonden in Grimbergen | Foto: screenshot video Animal Rights Nederland & België/Vimeo

Animal Rights heeft bij de politie aangifte gedaan. Het vermoeden bestaat dat de voormalige eigenaars van de konijnenfokkerij op een dag de deur achter zich dichtgetrokken hebben en de konijnen aan hun lot overlieten. Els van Campenhout:

“Wij zien veel dierenleed voorbij komen uit de vee-industrie, maar dit is ook voor ons een zeldzame en wrede misdaad om mee geconfronteerd te worden.”

Omkomen van honger en dorst zonder ontsnappingsmogelijkheid heeft zonder twijfel voor paniek, stress en ernstig lijden gezorgd. Een deel van de kooien bestaat uit zogenaamde voedsterkooien, waarin moederkonijnen hun jongen werpen. Van Campenhout:

“Je moet er niet aan denken dat wanhoop deze moeders mogelijk tot kannibalisme heeft gedreven.”

Daders Grimbergen moeten gevonden worden

Van Campenhout benadrukt dat de daders opgespoord moeten worden om berecht te worden en om te controleren of ze elders opnieuw zijn begonnen en mogelijk nog meer gruwelijkheden op hun geweten hebben:

“Het kan niet zo zijn dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het creperen van deze konijnen, ergens anders opnieuw hun terreur uitoefenen over andere dieren. We verwachten van justitie dat deze mensen opgespoord en bestraft worden. We willen minimaal zien dat de verantwoordelijken een levenslang dierenhoudverbod krijgen opgelegd.”

Bekijk hieronder de (schokkende!) beelden van de gruwelijke vondst:
.

.

Gruwelijke industrie

Zelfs zonder de excessen van Grimbergen is de konijnenhouderij een wrede industrie. Konijnen lopen veelal op gaas in batterijkooien. En ook in het door de industrie bejubelde ‘parksysteem’ kunnen konijnen nooit naar buiten, zien nooit daglicht, lopen op plastic bodems met spleten, kunnen niet grazen of graven, zitten in onnatuurlijke groepsverbanden en leven in de stank van ammoniak boven hun eigen keutels en urine. In de konijnenhouderij is het sterftecijfer en antibioticagebruik hoog, worden rammen en voedsters grotendeels in eenzame opsluiting gehouden en worden deze seksueel geweld aangedaan bij het afnemen van sperma en kunstmatige inseminatie.

Een ‘vleeskonijn’ wordt slechts 10 weken oud, een voedster misschien een jaar. Met die kennis kan geen mens met een onbezwaard geweten nog kiezen voor konijn op het menu met kerst, of welk ander stuk vlees dan ook. Onze gezelligheid en tradities mogen niet ten koste gaan van dieren.

Bron: