In DierenPark Amersfoort broedt sinds kort een homopaartje pinguïns een ei uit, dat ze van een ander pinguïnstel hebben gestolen. Het is het eerste homopinguïnpaartje in Nederland dat een ei uitbroedt. Het is nog onduidelijk of het ei bevrucht is.

Homopaartje pinguïns in DierenPark Amersfoort bebroedt gestolen ei
Homopaartje pinguïns in DierenPark Amersfoort bebroedt gestolen ei | Foto: screenshot video DierenPark Amersfoort/YouTube

Na Sphen en Magic in Sydney, Roy en Silo in New York en Skip en Ping in Berlijn heeft nu ook Nederland zijn eigen gay pinguinpaartje. Volgens dierenverzorger Marc Belt lijkt het erop dat de twee mannelijke zwartvoetpinguïns goede ouders worden:

“Het homopaar zorgt goed voor het ei en houdt het om de beurt warm”

Bekijk hieronder een filmpje over het gelukkige stel:
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Broedseizoen begonnen

Belt zei dat het pinguïnpaar het ei weggekaapt heeft toen de andere pinguïns even niet aan het opletten waren. Het is nog niet duidelijk of het ei is bevrucht. Het pinguïnpaar aan wie het gestolen ei toebehoorde heeft inmiddels al een nieuw ei geproduceerd en is verderop aan het broeden. Het broedseizoen is dus begonnen en het dierenpark heeft het eerste kuiken al gesignaleerd, aldus de dierverzorger:

“Onder die nieuwe kuikens hopen wij natuurlijk ook eentje van het homokoppel te verwelkomen, we wachten het af.”

Het bericht over de pinguïns is wereldwijd viraal gegaan. Zo schreven de Huffington Post en Newsweek over het stel en op sociale media reageerden honderden mensen op het bericht.

https://twitter.com/KODAKUNA/status/1195475579824431104

Succesvolle ouders

Dat twee mannetjespinguins een ei uitbroeden komt vaker voor. In Sydney verwacht homopaartje Sphen en Magic al hun tweede nakomeling. Hun eerste kuiken hebben ze vorig jaar succesvol grootgebracht. In tegenstelling tot de ‘criminele’ Nederlandse pinguïns, hebben Sphen en Magic het betreffende ei echter niet gestolen. Hun verzorgers hebben hen het ei gegeven, omdat de biologische ouders van het ei twee eieren hadden en moeite hadden om voor beide te zorgen. Marc Belt:

”Homoseksualiteit komt vaker voor bij pinguïns, opmerkelijk is wel dat dit stel nu ook een ei heeft weten te bemachtigen.”

Homoseksualiteit onder pinguïns is dus heel normaal. Uit onderzoek blijkt dat bij pinguïns zelfs 1 op de 5 koppels een homostel is. Ook bij 1500 andere soorten vogels en zoogdieren hebben onderzoekers homoseksueel gedrag waargenomen. In juni vierde de Denver Zoo de LGBTQ Pride Month door mannelijk flamingosetje Freddie Mercury en Lance Bass in het zonnetje te zetten. Het paartje is al een paar jaar bij elkaar.

https://www.facebook.com/DenverZoo/photos/a.75361177121/10157524726312122/

Ondertussen broeden de twee pinguïns in DierenPark Amersfoort gezellig samen verder. Over een maand zou het kuiken geboren moeten worden.

Bronnen

©AnimalsTodaynl Liesbeth Riekwel