“Het overgrote deel van de uitbraken van rundertuberculose komt door runderen, niet door dassen”.

Dierenwelzijnsorganisaties zeggen het al jaren en diverse studies onderbouwen dit, waaronder nu ook het prestigieuze magazine Nature. Desondanks heeft het Engelse ministerie van Milieubeheer, Voedselvoorziening en Plattelandszaken (DEFRA) helaas ook voor 2014 en 2015 plannen om veel dassen te doden in gebieden waar rundertuberculose (bTb) voorkomt. Daarnaast zullen gelukkig dassen worden gevaccineerd.

dassen
© Lars Soerink, Vilda Natuurfotografen

“Niemand wil dassen doden, maar er is geen andere bewezen methode die besmettingen met runder-tbc in de uitbraakgebieden snel en effectief verlaagt”, volgens George Eustice, staatssecretaris van Landbouw.

Volgens de wetenschappers van Nature heeft hij het mis: de beste manier om de ziekte onder controle te krijgen, is het doden van alle runderen die hiermee besmet zijn. En dat is nu net niet wat de staatssecretaris wil horen. In 2013 werden ongeveer 32.000 besmette runderen voortijdig gedood, een grote financiële strop voor veehouders, de enige partij die volledig achter de plannen van het ministerie staat om meer dassen te doden. Eustice noemt het uitvoeren van de aanbevelingen in Nature de doodssteek van de melk- en rundveehouderij.

Rundvee wordt getest op runder-tbc, maar bij 1 op de 5 besmette dieren wordt de ziekte niet geconstateerd, waardoor ongemerkt meer runderen besmet raken. Uit onderzoek blijkt dat dassen slechts ‘verantwoordelijk’ zijn voor hooguit 6% van de uitbraken, hoewel er weinig bewijs is dat ze de ziekte daadwerkelijk overdragen op vee.

Bijna 1.900 dassen hebben de hetze vorig jaar met hun leven moeten bekopen en als het aan DEFRA ligt komen daar in 2014 en 2015 nog eens 12.000 bij. Veruit het grootste deel van deze dassen is niet besmet met rundertuberculose.

“Het is belachelijk dat het doden van dassen door gaat, terwijl zo veel mensen tegen deze plannen zijn. De meeste parlementsleden stemden tegen en er is overweldigend wetenschappelijk bewijs dat de cull ineffectief en wreed is”, aldus David Bowles van de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA).

Gelukkig is er ook een lichtpuntje: de Britse overheid ondersteunt dierenwelzijnsorganisaties voortaan bij het vaccineren van dassen tegen runder-tbc via het Badger Edge Vaccination Scheme (BEVS). De bedoeling is om een ring van stabiele, gezonde dassenpopulaties te vormen rondom de kritieke gebieden.

“Het doden van dassen is een volslagen zinloze, onwetenschappelijke en uiteindelijk onsuccesvolle manier om met de uitbraken om te gaan: richten op vaccinatie in deze gebieden is een goed plan”, aldus Dominic Dyer van the Badger Trust en Care for the Wild.

Afgelopen maand is de voormalige minister Owen Paterson vervangen door Elizabeth Truss. Network for Animals vraagt de nieuwe minister de dodingsplannen te herzien. Je kunt hierbij helpen, door deze petitie te tekenen.

Bronnen: The Guardian, Care for the Wild, Take Part, Team Badger ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde