Tijdens een avondwandeling met zijn hond afgelopen vrijdag redde Leon Limborgh een jonge ree van de dood. Het dier was bij de Meertensgroeve, een voormalige kiezel- en zandafgraving tussen Berg en Terblijt en Vilt, vast komen te zitten in een afrastering.

wandelaar
Reekalfje | © Yves Adams, Vilda natuurfotografen

“In eerste instantie zag ik niets en hoorde ik alleen een angstaanjagend geschreeuw. Ik dacht dat een buizerd een jong vogeltje te pakken had gekregen. Althans, zo klonk het”, vertelt Limborgh.

Toen Limborgh de plaats naderde waar de herrie vandaan kwam, zag hij een ree spartelen in de afrastering. Het schapendraad is door Stichting Het Limburgs Landschap aangebracht om Galloway runderen binnen het gebied te houden. De jonge ree was met zijn kop en rechtervoorpoot tussen de draden vast komen te zitten.

Limborgh: “Ik heb mijn hond, die uiteraard ook naar het dier toe wilde, honderd meter verderop vastgebonden aan een boom en ben teruggelopen. Zoals je op de foto kunt zien zat de ree goed vast tussen de draden en had hij zich op eigen kracht nooit kunnen bevrijden. Even verderop klonk het hartverscheurende geluid van een ander dier, dat moet de moeder van de jonge ree geweest zijn, het kan bijna niet anders.”

Gelukkig kon Limborgh de draden uit elkaar trekken en zo het arme diertje bevrijden.

“Toen het dier eenmaal was bevrijd, ging hij er als een speer vandoor in de richting van zijn moeder, die hem maar bleef roepen. Ik ga ervan uit dat zij elkaar weer snel gevonden hebben. Als ik niet precies op tijd daar geweest was, had de ree het waarschijnlijk niet overleefd”, aldus Limborgh.

Bron: Dichtbij.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven