Het afgelopen weekend zijn er wederom diverse meldingen binnengekomen bij de politie van honden die achtergelaten werden auto’s. Zo was het weer raak in Alkmaar en Egmond aan Zee. Deze honden zijn uiteindelijk gelukkig tijdig door de eigenaren uit de auto gehaald.

Hond in auto
Foto: Express Monorail via Compfight cc

In juni waren er ook al verschillende meldingen binnengekomen bij de politie over honden die in hun auto werden achtergelaten. Ook één van de PiepVandaagredacteurs trof in Bloemendaal een hond in een bestelbusje aan. Het busje stond in de zon en de ramen waren volledig gesloten. Toen ze op het punt stond de politie te bellen, kwam de eigenaar er aan. Zijn verklaring was:

“Ik heb de auto in de schaduw gezet”.

Maar óók in de schaduw kunnen de temperaturen in de auto hoog oplopen. De PiepVandaagredacteur waarschuwde de man zijn  hond nooit in de auto achter te laten.

Temperaturen lopen snel op!
De politie nogmaals doet een oproep honden niet in de auto achter laten. Als het buiten 24 °C is, is het in een auto na een half uur al 43 °C. Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C is, kan het bloed niet meer goed worden rondgepompt omdat dit stroperig wordt. Op deze manier kan een hond overlijden. Daarnaast is het gewoon wettelijk verboden om de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. Een eigenaar is het verboden aan een dier de nodige verzorging te onthouden.

Neem uw hond niet mee in de auto als u boodschappen gaat doen
De dierenpolitie adviseert dan ook aan hondeneigenaren om hun honden bij warme temperaturen niet in de auto achter te laten. Neem uw hond ook niet mee met boodschappen doen, als een en ander langer duurt dan gepland, kan de hond in coma raken, ernstig letsel overhouden of erger. Als uw hond oververhit is, gaat hij hard hijgen, kwijlen en ook braken. Hij ziet er uitgeput uit en heeft dringend verkoeling en water nodig.

Wat te doen als u een hond in de problemen ziet in een auto
Iedereen is verplicht om hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen. Of dat nou gaat om een aangereden eend of een hond in een te warme auto: degene die niets doet maakt zichzelf schuldig aan een overtreding.

Ziet u dus een hond in de problemen in een auto? Belt u dan met 1-1-2 of met 1-4-4. De politie en dierenambulance zullen ter plaatse komen om de hond te bevrijden en de nodige hulp te geven.

Bron: Politie.nl ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor