De afgelopen dagen zijn er verschillende meldingen bij de politie binnengekomen over honden die achtergelaten werden auto’s en oververhit raakten. Met het warme weer van de afgelopen dagen kan dat niet goed aflopen. Wanneer het buiten 24 °C is, is het in een auto na een half uur al 43 °C. De lichaamstemperatuur van de hond stijgt en het bloed wordt stroperig, zodat het niet meer goed kan worden rondgepompt. Een hond kan hieraan overlijden. Daarnaast is het wettelijk verboden om de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. Een eigenaar is het verboden aan een dier de nodige verzorging te onthouden.

Hond in auto oververhit
Foto: Express Monorail via Compfight cc

Afgelopen dagen werden meerdere meldingen gedaan van honden die oververhit waren geraakt in geparkeerd staande auto’s. Ook als de auto’s in de schaduw staan, kan een hond ernstig in de problemen raken. Dit gebeurde o.a. in Sint Maartensvlotbrug, Uitgeest, Heemskerk en in Den Helder. In sommige gevallen werd de ruit door de politie ingetikt om de hond te bevrijden.

Boodschappen doen? Laat uw hond thuis.
De dierenpolitie waarschuwt hondeneigenaren om hun honden bij hoge temperaturen niet in de auto achter te laten. Ook wordt er geadviseerd honden niet mee te nemen met bijvoorbeeld boodschappen doen. Wanneer het iets langer duurt dan gepland, kan de hond in coma raken, ernstig letsel overhouden of nog erger.

Tekenen van oververhitting
Wanneer een hond oververhit is, gaat hij hard hijgen, kwijlen en ook braken. Hij is niet goed aanspreekbaar en oogt apathisch. Aanvankelijk kleuren de slijmvliezen in de bek van de hond en de tong donkerrood tot zelfs paars. Vaak treedt spierverslapping op en zakt een hond ineen. Door het extreme hijgen kan het dier bewusteloos of zelfs in coma raken. Is een dier al langer oververhit dan trekt de kleur uit de tong juist weg en wordt het tandvlees grauw.

Wat te doen als u een hond in de ziet in een auto
Iedereen is verplicht om hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen. Of dat nou gaat om een aangereden eend of een hond in een te warme auto: degene die niets doet maakt zichzelf schuldig aan een overtreding. Ziet u dus een hond in de problemen in een auto? Belt u dan met 1-1-2 of met 1-4-4. De politie en dierenambulance zullen ter plaatse komen om de hond te bevrijden en de nodige hulp te geven.

Ten slotte: laat een hond nooit achter in een auto, óók niet met het raam een stukje open en óók niet in de schaduw!

Temperaturen in auto - snikhete auto

Bronnen: Politie, NML Health ©PiepVandaag.nl